woensdag 17 april 2024
Henry Tang, teamlid Human Power Team Delft en Amsterdam - Foto: Bas de Meijer ©

Veldhovenaar bouwt mee aan snelste fiets ter wereld

Wielrenners Aniek Rooderkerken en Iris Slappendel doen deze week in de Nevadawoestijn een poging om het wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen – nu op 122 km/u – te verbreken. Dit doen ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets die is ontworpen en gebouwd door het studententeam van de TU Delft en VU Amsterdam. Een van de teamleden is Henry Tang, die opgroeide in Veldhoven.

Vorige maand fietste het team bij een test nog op de A270 bij Helmond. Nu denkt het team na een jaar voorbereiden klaar te zijn om onder de ideale omstandigheden in Nevada het wereldrecord aan te vallen. Dit staat sinds 2010 op naam van de Française Barbara Buatois op 121,8 km/u.

Het Veldhovense teamlid Henry Tang zat op het Christiaan Huygens College in Eindhoven. Naast zijn studie Technische Natuurkunde aan de TU Delft is hij binnen het Human Power Team mede verantwoordelijk voor de financiën en PR. “Ik was altijd geboeid door de techniek, omdat je daarmee nieuwe dingen kunt creëren”, vertelt Henry. “Binnen het team wilde ik echter juist iets totaal anders doen. Voor technische innovaties is het namelijk belangrijk om goed samen te werken met alle partijen die het mogelijk maken. Dat is mijn taak binnen het team; de brug leggen tussen het project en de buitenwereld”. Hoewel het een project in Delft en Amsterdam is, heeft het toch een Brabants tintje gekregen: “Onze grootste sponsor is sinds dit jaar UPS, met een belangrijk deel van hun Nederlandse activiteiten in Eindhoven”.

Dat de fiets 122 km/u kan rijden, komt door de ideale combinatie van mens en techniek. Het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX 7 speelt een belangrijke rol. Deze is bepaald door met computersimulaties en windtunneltests een perfecte pasvorm te vinden op de maat van de atleten. Hierdoor is de luchtweerstand tien keer kleiner dan bij een gewone racefiets. Studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam trainden de atleten en verzorgden een sportdieet, volgens het team een onmisbare factor voor succes.

De studenten van het Human Power Team willen met het project laten zien dat de mens dankzij technische innovaties sneller kan zijn dan de natuur. Daarom koos het team dit jaar de cheetah – het snelste landdier ter wereld – als mascotte. Deze haalt een topsnelheid van 112 km/u.