Eritrese conferentie van de jongerenbeweging van het regime in Eritrea

Een woordvoerder van de gemeente heeft bevestigd dat een bijeenkomst van de jongerenbeweging van het Eritrese regime in Koningshof zal plaatsvinden. Er worden ongeveer 600 Eritreeërs verwacht. De besloten conferentie begint morgenavond en duurt tot en met zondag.

Omstreden bijeenkomst
Op de omstreden bijeenkomst gaat  Yemane Gebreab, een vertrouweling van president Isaias Afewerki, Eritreeërs toespreken die hun land hebben verlaten. Omdat Eritrea met ijzeren hand wordt geregeerd en Nederland bezorgd is over de mensenrechtsensituatie, noemt het kabinet het bezoek “ongemakkelijk”. Zodoende benadrukt het kabinet dat het bezoek van Gebreab niet zal worden gefaciliteerd en als privé-aangelegenheid zal worden behandeld, alsmede zal hij dan ook niet officieel worden ontvangen.

Ongemakkelijk gevoel
“De gemeente deelt het ongemakkelijke gevoel van het kabinet maar het gaat om een besloten bijeenkomst en onrust of tumult wordt niet verwacht. De politie is op de hoogte en is extra alert”, aldus de woordvoerster.

2 reacties

  1. De Veldhovense afdeling van de SP neemt aan ‘ dat het waar is wat ze zeggen’, namelijk dat dit soort bijeenkomsten niet bepaald een vrijwillige viering van het Eritrese saamhorigheidsgevoel zijn.
    Daarom zijn wij tegen het verspreiden van het ‘ gedachtengoed’ van de staat Eritrea, beter bekend als afschrikwekkend voorbeeld van een dictatuur.
    Niet alleen ongemakkelijk, nee: ongewenst!!

    • Jacqueline Vincent-van den Hurk

      Ikzelf werk met Eritrese jongeren en ze zijn doodsbang voor hun regime, maar ook onderling zijn ze enorm achterdochtig. Ik snap niet dat men die man hier zijn voormalige landgenoten toe laat spreken. Eritrea wordt ook wel het Noord-Korea van Afrika genoemd en het regime intimideert, martelt etc. etc.