Lijst met partijen met een rood potlood

Kiezen is altijd moeilijk…

Natuurlijk, je kunt de TV uitzetten, de krant meteen verscheuren of de autoradio uitsluitend Jantje Smit laten uitbraken, maar het zal je niet lukken. De verkiezingsretoriek van hen die een van de 150 blauwe stoelen in de Tweede Kamer proberen in te nemen is onstuitbaar. Ik word er flink moe van, maar stemmen ga ik in elk geval. Ik ben ook geen zwevende kiezer met dank aan of misschien wel ondanks al die van-het-dak-schreeuwers in en buiten het parlement. Wat ze ons allemaal beloven voor de komende jaren boeit me nauwelijks. Ik heb gezien wat er van de vorige beloftes is terecht gekomen en onze economische vooruitzichten worden elders in de wereld bepaald.

Mij stoort dat onze in de grondwet vastgelegde “vrijheid van meningsuiting” inmiddels zo ver is misbruikt dat de rechter er aan te pas moet komen om te beoordelen of we iets wel of niet hebben mogen zeggen. Zelfs beledigen mag kennelijk, en dan kan dat best allemaal politiek correct zijn, maar volgens mij is er dan wel degelijk iets mis. Dan hebben we vergeten dat we ook hersens hebben, hersens die we hadden kunnen gebruiken voordat we onze mond weer open trokken.

Mij stoort ook dat we eerst onze eigen normen en waarden naar de donder hebben geholpen en nu willen we ze wel gaan opleggen aan anderen. Zijn we in het verleden zelf de hele wereld over getrokken om eerst de VOC- buit binnen te slepen, daarna werk te zoeken in het verre buitenland en nou zetten we zelf een hek bij het drielandenpunt. Of de wereld daar kan worden buitengesloten.

Ben ik een boze Nederlander. Nee, en ik heb nog wat te kiezen. Ik ga voor de partij die ik het meest vertrouw en die niet alleen leeft voor de waan van de dag. Het is even zoeken, en kiezen is moeilijk, maar ik ga wel!

Plong