Tanende tradities

De elfde van de elfde nadert en bij een enkeling begint dan weer het bloed te kruipen naar waar het eigenlijk al lang niet meer naar toe wil. De elfde van de elfde… voor de een niet meer dan een van de 365 dagen van een jaar (niet zijnde een schrikkeljaar), voor de ander het begin van een min of meer eindeloze reeks bijeenkomsten die een tanende traditie in stand moet houden. De zondagse optocht is verworden tot een draak van een tocht waarvan de kop al in Veldhoven-dorp is als de staart nog in Zeelst de startlijn moet passeren. De toeschouwers haken na een uurtje of drie blauwbekken af met enkel de deelnemerslijst in hun binnenzak. Geen fluit gezien, zelfs niet die van de harmonie….

Van de vele carnavalsverenigingen die Veldhoven in het nog niet zo verre verleden rijk was, zijn er nog twee die hun stinkende best doen om de Prinsenwagen elk jaar zo hoog en breed te maken dat wel ergens tussen start en finish een niet te nemen obstakel opduikt. Bob, niet de bouwer maar die andere, is waarschijnlijk bij het opbouwen van de wagens niet aanwezig geweest.

CV ‘t Verreke schrijft op hun website nog springlevend te zijn, maar hun Raad van Elf, de dansgarde en de boerenbruiloften liggen al naast Doornroosje en de Prins op het Witte Paard is in geen velden of wegen meer te bekennen. Maar….

Enkele stokoude waaghalzen hebben aangegeven te willen gaan proberen het kwakkelende carnaval nieuw leven in te blazen. Verbreden, verspreiden, meer allure zijn de gebruikte steekwoorden en dat doet het ergste vrezen. Termen worden gebruikt die meestal te vinden zijn in de allerergste bestuurlijke documenten van gemeentewege en die niet zelden een kwijnend bestaan leiden in een achteraf-la of reeds zijn afgevoerd via het ronde archief. Meer van hetzelfde dus, stop daarmee. Knip de optocht in tweeën, begin op het plein aan de Burg. Van Hoofflaan en ga het ene jaar naar Zeelst en het andere jaar naar Veldhoven. Schrap de sleuteloverdracht, spaar je energie en koester wat wel goed gaat en geef de jeugd meer te zeggen. Schreeuw dat uit, luidkeels, echt Veldhovenz luidkeels…, want dat is natuurlijk wel een leuk feestje!

Plong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *