donderdag 18 april 2024
De buit is binnen: volgend seizoen opnieuw 2e klasse! - Foto: Willem Binnendijk

RKVVO flikt het: ook volgend seizoen 2e klasse!

Son en Breugel – Na een seizoen met diverse ups en downs kwam het uiteindelijk voor RKVVO op één cruciale wedstrijd aan. De beslissende nacompetitiewedstrijd tegen 3e klasser SBC zou beslissend worden of het qua voetbal veelbelovende RKVVO in de 2e klasse zou blijven of zou afzakken naar de 3e klasse. Het kwam in een matige wedstrijd toch nog goed voor de blauwgelen!

Voor aanvang van de wedstrijd wist RKVVO dat het een betere uitgangspositie had dan de tegenstander SBC. De Oerse ploeg had namelijk met de nodige mazzel donderdagavond met 3-2 gewonnen van Wilhelmina Boys, zodat het op deze beslissende zondagmiddag genoeg had aan een gelijkspel om in de 2e klasse te blijven. Tegenstander SBC moest daarentegen winnen om te promoveren naar de 2e klasse, waar de ploeg tussen 2013-2015 ook te vinden was.

Op een warm, zonnig en broeierig sportpark Schuttersheide was al snel duidelijk dat het hete weer niet zou meehelpen om er een snelle en flitsende wedstrijd van te maken. Al zou er verwacht worden dat SBC snel en agressief uit de startblokken zou komen (winst was immers in Son noodzakelijk), toch was daar weinig van te merken. In de eerste helft lag het tempo dan ook erg laag en echte uitgespeelde kansen waren nauwelijks te zien aan beide kanten. En als er dan toch wat kansjes genoteerd mochten worden, dan waren die aan de Oerlese kant. Zo kwam een voorzet van Sanders vanaf links bij de tweede paal terecht waar de vrijstaande Jordan Bujitu nèt onderdoor ging. Na 24 minuten gaf Bas van Doormalen een mooie voorzet vanaf de zijkant strafschopgebied op Bart Sanders. Die had de tijd om de bal onder controle te krijgen, maar zijn schot ging ruim over. SBC stelde daar weinig tegenover want RKVVO-keeper Koek had, buiten wat ongevaarlijke corners, weinig te doen. Twee minuten voor het rustsignaal scoorde RKVVO daarentegen de uiterst belangrijke 0-1. Een bal die in de zestien werd gelegd, werd door Bas van Doormalen maar half geraakt, maar kwam daardoor wèl voor de voeten van de topscorer van RKVVO, Martijn van Dijk. Hij kon half uit de draai de bal in de voor de keeper rechter-bovenhoek krullen!

SBC moest in de tweede helft wel komen want het had nu minimaal 2 doelpunten nodig om te winnen en daardoor te promoveren. SBC-trainer Raymond Koenraadt offerde dan ook een verdediger op voor een extra aanvaller, Reda Lechheb. Maar deze extra aanvallende impulsen van de oranjezwarten leidden niet tot gevaar in de Oerlese defensie. Nadat Pieter Jansbeken een gele kaart had ontvangen voor hangen aan een verdediger kreeg SBC in de 54e minuut een vrije schop op een voor RKVVO gevaarlijke positie. Enkele meters buiten het strafschopgebied mocht Stephan Vroomen aanleggen met een 5-mans muur op ruim 9 meter voor zich. Maar hoe tekenend voor de machteloosheid van SBC: de bal belandde zonder aangeraakt te zijn bij de cornervlag ….. In de 13e minuut van de tweede helft maakte RKVVO, dat tot dat moment in de tweede helft ook nauwelijks een kans kreeg, aan alle overgebleven hoop van SBC een einde. Een verre ingooi van Jeroen Antonis werd via een speler verlengd waardoor de bal bij de eerste paal bij Jordan Bujitu kwam. De jonge RKVVO-buitenspeler raakte de bal maar half, maar toch verdween het leder door de grabbelende handen van SBC-keeper Peter Smulders in het net: 0-2. RKVVO zat op rozen, want nu zou SBC maar liefst 3 maal moeten scoren; een welhaast onmogelijke opgave gezien het spel op het broeiend hete sportpark.

RKVVO-jongeling Jordan Bujitu velt het vonnis over SBC met zijn 0-2 - Foto: Willem Binnendijk
RKVVO-jongeling Jordan Bujitu velt het vonnis over SBC met zijn 0-2 – Foto: Willem Binnendijk

Toch leek SBC al snel de aansluitingstreffer te scoren. Vanuit het niets schoot Luc Ross van net buiten het strafschopgebied de bal snoeihard tegen de lat. Maar daar bleef het aan de kant van de oranjezwarten bij. SBC zag de krachten wegvloeien en de overtuiging op een goed resultaat was verdwenen. Dat zorgde er wèl voor dat RKVVO ineens diverse opgelegde kansen kreeg om de score uit te bouwen. In de 64e minuut gaf Wesley van Reijen een strakke pass door het midden op Martijn van Dijk, maar diens schot ging voorlangs. Twee minuten later legde Bas van Doormalen een bal achter in het strafschopgebied, maar het schot van Bujitu ging rakelings over. Enkele minuten later werd Bart Sanders in het centrum goed aangespeeld door rechtsbuiten Bujitu. Sanders kon door het midden op het doel vuren, maar schoot over. SBC kon daar weinig meer tegenover zetten en mocht blij zijn dat de 0-2 op het scorebord bleef staan. Vijf minuten voor het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Loontjens kreeg RKVVO nogmaals een opgelegde kans: een voorzet van Martijn van Dijk kwam bij invaller Bram van Sambeek die, net binnen de zestien vrij voor doel en met alleen de keeper voor zich, de bal overschoot.

Het maakte allemaal niet meer uit. SBC had zich er al lang bij neergelegd dat het vandaag niet bij machte was om het RKVVO lastig te maken. De Oerlese ploeg begroette het laatste fluitsignaal dan ook met veel gejuich. De 2e klasse was immers ook voor komend voetbalseizoen veilig gesteld. En dat na een roerig seizoen in Oerle met matige resultaten tot aan de winterstop en diverse bestuursperikelen binnen de club. Uiteindelijk bracht het inbrengen van veelbelovende jeugdspelers de club weer nèt op tijd op de rit om RKVVO ook volgend seizoen in de 2e klasse terug te zien en niet een treetje lager. RKVVO heeft het tòch nog geflikt!

SBC: Smulders; Vogels, Koeter, Clayton Pikero (78. v. Kersbergen), Koeter, Maloku, Ross, Kuipers (46. Lechheb), Egelmeers, Vroomen, Clifton Pikero (31. v. Eerd)
RKVVO: Koek; Jeroen Antonis, Jansbeken (85. Martijn Antonis), Sterken, Segers; Vruggink, v. Doormalen (68. v. Doorn), v. Rijen; Bujitu (80. v. Sambeek), Sanders, v. Dijk