dinsdag 23 april 2024
Rood Wit keeper Mark Smulders voorkomt met kunst en vliegwerk een tegentreffer - Foto: Willem Binnendijk

RKVVO wint na 4 jaar derby van Rood Wit

Veldhoven – De eerste lokale derby dit seizoen werd op sportpark De Korze gespeeld. Zowel Rood Wit als RKVVO wonnen vorige week voor de eerste maal in deze competitie en hoopten die lijn door te kunnen zetten. RKVVO was feller en domineerde de partij voor een groot deel van de tijd; pas na de rode kaart van Stef Schellekens kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. Uiteindelijk kwamen de drie punten terecht in Oerle terecht.

RKVVO hield vanaf het eerste fluitsignaal meteen de druk op het doel van Rood Wit dat moeite had om in deze fase een fatsoenlijke aanval op te bouwen. Al in de 2e minuut was Jordan Bujitu dicht bij een doelpunt. Na goed voorbereidend werk van Martijn van Dijk kon Bujitu voor de eerste maal Mark Smulders onder vuur nemen, maar de Rood Wit keeper voorkwam met een uiterste reflex een vroeg doelpunt voor de gasten. De volgende minuten was het RKVVO wat de klok sloeg,  maar met kunst en vliegwerk bleef Rood Wit overeind. Tot de 15e minuut. Diep teruggezakt in de RKVVO-defensie was het Martijn van Dijk die een nauwkeurige opening maakte door een pass over de volle breedte naar Jeroen Antonis te geven. De door Antonis diep gegeven bal leek over de achterlijn bij Rood Wit te verdwijnen. Maar de snelle Bujitu kon hem nog net onder controle krijgen en een strakke voorzet geven. Martijn van Dijk kon de aanval, waarvan hij zelf aan de basis stond, doeltreffend afronden met een goed schot vanaf de 16 meter, 0-1. Tot aan de 29e minuut bleef RKVVO de domineerde ploeg, maar uit een sporadische aanval van Rood Wit ontstond een vrije trap een zestal meters buiten de punt van het strafschopgebied van RKVVO. Michael Damman schoot de bal strak de zestien in waar Jordy Maes op de juiste plaats stond om de bal in de korte hoek in te schieten, 1-1.

Vanaf deze gelijkmaker was ineens de felheid uit het spel van RKVVO verdwenen. De Oerlenaren kwamen in het gedrang en Rood Wit meldde zich verschillende keren in het Oerlese strafschopgebied. Maar dit duurde niet lang, want in de 35e minuut was er een ingooi door Jeroen Antonis in de richting van het doel van Rood Wit. Over een aantal schijven kwam de bal terug in het bezit van Jeroen die, dicht bij de zijlijn vanaf een meter of dertig een daverend schot afvuurde op het doel. Rood Wit doelman Mark Smulders was kansloos op deze verwoestende uithaal, die via onderkant lat in de linker bovenhoek verdween, 1-2. In de 37ste minuut was er een te korte terugspeelbal van Mark Vruggink waar Rood Wit topscorer Jan van Hout op volle snelheid achteraan ging, op de hielen gezeten door Jasper Mol. In een uiterste inspanning kon de centrale verdediger van RKVVO de bal voor de schietgrage Rood Witter nog nèt wegtikken. De rust ging dan ook met een 1-2 in.

In de tweede helft werd het veldspel rommeliger en aan beide kanten ontstonden mogelijkheden. Rond de 58e minuut waren er enkele goede kansen achter elkaar. De eerste was voor RKVVO. Uit een vrije trap kort voor de 16 meter speelde Mark Vruggink de bal op Jordan Bujitu en uit diens voorzet was het Martijn van Dijk die op de Rood Wit keeper stuitte. Aan de andere kant was het een ingooi van Rood Wit die uiteindelijk uit een scrimmage een kans voor de thuisploeg opleverde. De goede passeeractie van Jan van Hout en vervolgens diens schot in de korte hoek leverden geen gelijkmaker op, omdat RKVVO doelman Wouter Verhoeven met een knappe redding in de weg stond. In de 65e minuut kreeg Rood Wit speler Stef Schellekens voor een lichte overtreding zijn tweede gele kaart en moest daardoor met rood van het veld vertrekken. Rood Wit moest verder met 10 man, maar de Oerlenaren konden hier geen gebruik van maken. Sterker nog, Rood Wit meldde zich steeds meer op de helft van RKVVO. De thuisploeg hanteerde daarbij veelvuldig de lange trap (wat een makkelijke prooi was voor de lange Oerlese verdedigers). RKVVO was niet meer bij machte om combinerend bij het doel van Rood Wit te komen. Na een aantal wissels in de laatste minuten klonk in de 97e minuut uiteindelijk het laatste fluitsignaal.

Rood Wit V. heeft voor het eerst sinds het seizoen 2012/2013 weer eens van RKVVO verloren. Al met al een terechte uitslag gezien het spelbeeld, RKVVO was deze regenachtige zaterdagavond door meer felheid en snelheid ‘een maatje te groot voor Rood Wit’.

14.    v. Dijk          0 – 1
29.   Maes            1 – 1
36.   Antonis        1 – 2

Scheidsrechter: T. Dragstra

Optellingen:
Rood Wit: Smulders; Damman, Meas, v. Beek, Cox; Schellekens, Veenstra (46. Bijvelds), v. Doorn; Driessen (61. Fasen), v. Hout, Pieschel (71. Kluijtmans)
RKVVO: Verhoeven; Antonis, Mol, Sesink, Segers; v. Reijen, Vruggink (82. Paridaans), v. Doormalen (85. v.d. Boomen); v. Dijk (79. Soetens), Sanders, Bujitu