dinsdag 16 april 2024
De winnende treffer van Bijveld is niet meer te voorkomen door de Helmondia defensie - Foto: Margo Subnel

Rood Wit behaalt fortuinlijke maar verdiende winst op Helmondia

Veldhoven – De eerste helft waarin beide teams een keer scoorden was niet hoogstaand. In de tweede helft daarentegen zat meer vuur. Kort na de rust dachten de Roodwitten op rozen te zitten door twee doelpunten 3-1 maar het gaf de voorsprong weg met twee kadootjes, drie-drie. In minuut 93 scoorde Dwayne Bijvelds de fortuinlijke maar verdiende 4-3!

Al na slechts 90 seconden had Jan van Hout een kans op de 1-0 . Helaas ging zijn schot met zijn linkerbeen links naast het doel. In de beginfase was vervolgens een bijzondere spelsituatie te zien. Helmondia-keeper Wessel Knaapen trapte buiten zijn zestien de bal laag het veld in recht in de voeten van Dwayne Bijvelds. Hij trapte de bal direct hoog richting doel. De bal zou direct het doel in zijn gegaan ware het niet dat de terugstormende Helmondia-keeper de bal kort voor de doellijn met één hand tot corner wist te verwerken. Toch was het Helmondia dat het eerst scoorde. In de 23e minuut stond de defensie van Rood-Wit te slapen bij een corner van de bezoekers. De bal kon ongehinderd worden ingebracht in de 16 naar de geheel vrijstaande Helmondia-speler Wessel Vincent die met het hoofd de 0-1 aantekende. Binnen de minuut trok echter topscorer Jan van Hout de stand weer gelijk met een lage schuiver: 1-1, wat uiteindelijk ook de ruststand werd.

Zes minuten na de rust kwam Rood-Wit op voorsprong. Een kenmerkende rush van Jan van Hout leidde tot de 2-1. Drie minuten later had Jan van Hout zijn derde doelpunt kunnen noteren maar zijn inzet werd gekeerd waarna Vinko Djulic de rebound oppikt en de 3-1 scoorde. Zelfs de Helmondia-supporters dachten dat de wedstrijd was gespeeld maar een corner in de 72e minuut zette de wedstrijd op zijn kop. Een scherpe corner van Helmondia werd ogenschijnlijk gepakt door Rood-Wit-goalie Mark Smulders. Echter, de goed leidende scheidsrechter Van den Hurk – die op een goede positie stond – zag de bal de doellijn passeren en wees naar de middenstip: 3-2.

Helmondia kreeg het geloof weer terug. Het spel golfde op en neer. Tien minuten voor tijd kwam Jan van Hout oog in oog met de Helmondia-keeper. Links van hem – achter de bal – liep Marcel Bierens, maar Jan van Hout probeerde de keeper zelf te passeren zonder resultaat. De Helmondia-keeper moest hiervoor wel de bal buiten de zestien beroeren. Geel en een vrije trap was het oordeel van de scheids. Uit deze vrije trap schoot Dwayne Bijvelds het leder op de paal. Kort hierna gaf Rood-Wit weer een cadeautje aan de bezoekers. Na een inschattingsfout van zowel de verdediging als de goalie kreeg Helmondia- speler Jeremias Carlos David een open kans op de drie-drie die hij dan ook benutte.

Ondanks deze tegenslag bleef Rood-Wit op zoek naar de winnende treffer. Vooral over de linkerflank werd door Roodwitter Marcel Bierens de Helmondia-verdediging het nakijken gegeven. Het was wederom Jan van Hout die tot twee keer toe de kans had om zijn derde doelpunt te maken. Maar helaas. In de blessuretijd kwam dan toch de bevrijdende en verdiende treffer die de drie punten opleverde. In het drukbezette zestienmetergebied scoorde Dwayne Bijvelds de 4-3 met een lage schuiver.

Rood Wit: Smulders; Damman, van Beek, Maes, Kluijtmans, Brugman, Djulic (79. Bierens), Bijvelds, van Doorn, van Hout, Driessen (46. Fasen)