vrijdag 19 april 2024
Michael Damman in duel, Franse kijkt toe - Foto: Chantal Straatman

Rood Wit benadeeld door arbitrale beslissing

Veldhoven-Dorp – Na de eerste seizoenzege tegen Valkenswaard vorige week, was Rood Wit er op gebrand de stijgende lijn van de afgelopen weken door te zetten. Een goed resultaat tegen Mierlo Hout zou gezien het eerste kwartier zomaar eens mogelijk zijn geweest, ware het niet dat een foutieve beslissing van de scheidsrechter een zware stempel op de wedstrijd drukte. Rood Wit moest gehavend en met 10 man verder en kon het daardoor niet meer bolwerken tegen de goed voetballende gasten.

Op een koud sportpark De Korze kende Rood Wit een goede start. In het eerste kwartier was de Veldhovense hekkensluiter zeker niet minder dan de nummer 4 van de ranglijst. Het was goed te zien dat de stijgende lijn van de afgelopen weken ook vandaag op de grasmat te zien was. Beide ploegen kregen enkele fraaie kansen. Al na 2 minuten kwam een verre uittrap van Rood Wit keeper Mark Smulders bij Jan van Hout. Die schermde de bal goed af, maakte plots een halve draai en schoot hard richting de verste paal, maar de bal ging rakelings naast. Ook Mierlo Hout kreeg een fraaie kans: Lalisang kreeg op de rand van de 16 de bal doorgetikt en kwam oog-in-oog met Mark Smulders. De Veldhovense sluitpost was ver uit zijn doel gekomen om op de rand van de 16 met zijn benen redding te brengen.

Maar toen brak de 14e minuut aan, die het verdere verloop van de wedstrijd dramatisch zou bepalen voor de thuisploeg. Een bizarre terugspeelbal van Sam Franse op zijn eigen keeper, dreigde de kruising in te gaan. Rood Wit doelman Mark Smulders kon niet anders dan de bal uit de kruising te stompen. Volgens de regels zou een vrije schop voor de gasten de voortzetting van de wedstrijd moeten zijn. Maar voordat die genomen mocht worden, stuurde de scheidsrechter om onduidelijke redenen Smulders met een rode kaart van het veld. Rood Wit moest met 10 man verder, terwijl spits Imad El Bali opgeofferd werd om reserve keeper Achmed Al Jabar onder de lat te laten komen. De vrije schop op 6 meter van de doellijn werd in de 10-mans muur van Rood Wit geschoten, die zich op de doellijn had geposteerd.

De reserve doelman werd vervolgens direct door Mierlo Hout op de proef gesteld. In de 16e minuut moest hij ver uitkomen om zijn doel te verkleinen toen Lalisang doorbrak. Het schot van de Mierlo-Hout spits ketste daardoor via de binnenkant van de verste paal het veld weer in. Enkele minuten later kreeg Jan van Hout zijn 2e kans van de wedstrijd. Hij omspeelde de linksback Rick v.d. Ven en schoot vanaf de zijkant van het strafschopgebied hard diagonaal naar de verste paal. Een schot dat door keeper Tom Verhoeven met moeite gestopt werd.

Na een klein half uur viel het doek echter voor de Veldhovenaren. Een afstandsschot van Lalisang werd door de Rood Wit-doelman verkeerd ingeschat, waardoor de bal onder hem door het doel inging, 0-1. Tot overmaat van ramp viel vervolgens Jordy Maes uit met een hamstring blessure. Een minuut later was de wedstrijd helemaal gespeeld. Een vrije schop ketste via de doelman voor de voeten van Chafik Mezziani die van dichtbij de 0-2 kon inschieten. Net voor het rustsignaal werd een vrije schop die in de 16 kwam niet goed weggewerkt door de Rood Wit verdediging. De weggetrapte bal belandde precies voor de voeten van Richard Rooijakkers, die hard diagonaal in de verste hoek de ruststand op 0-3 bracht.

De tien van Rood Wit probeerden in de tweede helft de score voor de gasten niet te ver op te laten lopen. Het duurde dan ook tot de 60e minuut voordat Mierlo Hout weer een opgelegde kans kreeg. Een harde kopbal van dichtbij van Thom Meeuwsen werd door een uitstekende reflex van Al Jabar over de lat gewerkt. Maar het kon niet uitblijven …. Eerst kon Michael Damman in de 67e minuut nog een inzet van Thom Meeuwsen van de doellijn wegwerken, maar een minuut later kon diezelfde Meeuwsen uit een kluts de 0-4 aantekenen.

Vervolgens liep Mierlo Hout alsnog uit naar een ruime overwinning. Chafik Mezziani slalomde door de Rood-Wit defensie naar de 0-5. Lalisang kon de 0-6 simpel intikken, nadat Mitchel Slegers de bal wilde ruimen, maar daarbij de bal hard tegen een eigen speler schoot. Ook de 0-7 van Mezziani ging er tenslotte nog in, nadat hij weer een fraaie actie afsloot met een hard diagonaal schot in de verste hoek.

Het eindsignaal bracht uiteindelijk verlossing voor de Veldhovenaren die een zware nederlaag leden. Het was een uitslag van een wedstrijd waarop de foutieve beslissing van de scheidsrechter een zware stempel heeft gedrukt ten nadele van de thuisploeg.

29. Lalisang 0-1, 34. Mezziani 0-2, 45. Rooijakkers 0-3; 68. Meeuwsen 0-4, 72. Mezziani 0-5, 82. Lalisang 0-6, 87. Mezziani 0-7

Rood Wit: Smulders; Damman, S. Franse, v. Beek, Slegers; M. Franse (75. Veenstra), Maes (33. Schellekens), Günüç; v. Hout, Meulenbroek, El Bali (14. Al Jabar)
Mierlo Hout: Verhoeven; Kweens, v. Hout (84. Giesen), Heeren (71. Raaijmakers), v.d. Ven; Deelen, v. Thiel, Mezziani; Meeuwsen (81. Moreno Guerrero), Lalisang, Rooijakkers