donderdag 28 maart 2024
Mark van Doorn meldt zich in het Eindhovense strafschopgebied - Foto: Margo's Fotografie

Verdiende zege Rood Wit op FC Eindhoven AV

Veldhoven – In het eerste competitieduel trof Rood Wit meteen een ploeg die dit seizoen hoog wordt ingeschat, FC Eindhoven AV. De roodwitte hemden van Robbert Verhoeven speelden vooral in de eerste helft sterk tegen de ambitieuze promovendus en weren in het afronden van kansen bijzonder effectief. In de 2e helft werd Rood Wit wat teruggedrukt, maar de sterke verdediging gaf vandaag nauwelijks een kans weg.

Al vroeg in de wedstrijd kon de snelle Roodwitter Gideon Pieschel alleen op FC Eindhoven-keeper Cas Peters afstevenen. In eerste instantie blokte de keeper het schot maar in de rebound ontving Pieschel opnieuw de bal, ontweek een verdediger en scoorde alsnog: 1-0. Het spel ging vervolgens op en neer met aan beide kanten enkele snelle aanvallen, maar zonder uitgespeelde kansen.

Na 21 minuten nam Batuhan Günüç een voorzet van Mitchell Kluijtmans vol op zijn slof, maar zijn pegel vanaf 15 meter werd geblokt. Daarna brak een periode aan waarin de Eindhovenaren enkele dotten van kansen kregen. Zowel in de 22-ste als in de 29-ste minuut ontsnapte de thuisploeg aan de gelijkmaker. In het vijfmetergebied van keeper Mark Smulders speelden zich enkele hachelijke spelmomenten af. Eerst belandde een scherpe voorzet vanaf rechts via Mark Smulders voor de voeten van Stanley Verbeek. Zijn schot kon ternauwernood tot corner worden verwerkt. Even later was opnieuw Stanley Verbeek levensgevaarlijk. Hij slalomde door de Rood Wit defensie, zijn schot kon met een refleks door Mark Smulders gepareerd worden en in de reboudn tikte Verbeek de bal alsnog van dichtbij over het doel van de thuisploeg.

Na een half uur spelen was het wederom aanvaller Gideon Pieschel die – nadat hij zich fraai vrijmaakte van zijn tegenstanders – de FC Eindhoven-keeper compleet verraste met een lage schuiver precies naast de doelpaal, 2-0. Voordat beide teams de kleedkamer opzochten was er in de 33-ste minuut nog een bijzonder moment waarbij vooral de supporters en ook de technische staf van de thuisploeg zich luid en duidelijk lieten horen. Aanleiding was het onderuit halen van de doorgebroken Gideon Pieschel door Eindhoven-keeper Cas Peters ver buiten zijn strafschopgebied. Iedereen met een roodwit hart verwachte een rode kaart voor Cas Peters. Echter, scheidsrechter Spijkers uit Middelbeers hield de rode kaart op zak en trok slechts geel. En daar mochten de gasten en de FC Eindhoven-keeper niet over klagen.

In de tweede helft werd Rood Wit wat meer teruggedrukt. Maar ondanks dat FC Eindhoven regelmatig op de helft van de thuisploeg speelde, bleef Rood-Wit toch vrij eenvoudig overeind met name doordat het als een team speelde en vooruit druk bleef zetten. Na ruim een uur spelen zagen de supporters een razendsnelle counter van Rood-Wit waarbij Batuhan Günüç over de rechterflank invaller Jan van Hout op maat de diepte in stuurde. Zijn schot ging uiteindelijk rakelings over het doel. De hechte defensie van de Veldhovenaren gaf in de tweede helft nauwelijks een kans weg. Alleen in de slotfase had FC Eindhovens-speler Jordi van Meurs nog de 2-1 op zijn schoen liggen, maar in vrije positie schoof hij de bal naast het doel.

Rood Wit won het openingsduel van de competitie overtuigend van het sterk ingeschatte FC Eindhoven AV en kijkt dan ook met vertrouwen naar de derby aanstaande zondag tegen plaatsgenoot Marvilde.

8. Pieschel 1-0, 30. Pieschel 2-0

Rood Wit: Smulders; Damman, Bettgens, v. Beek, Verhoeven; Schellekens, Günüç, Brugman, v. Doorn; Kluijtmans (62. v. Hout), Pieschel (84. Veenstra)
FC Eindhoven AV: Peters; Reker, Pasaribu (71. Schoonheijm), Looijmans (80. Belhadj), v. Meurs, d. Wijs, Verbeek, Leon-Payo, v.d. Berk, Mathilda, Gibbes