Daan van Sintmaartensdijk als eerste over de finish - Foto: Jerry Immers

Daan van Sintmaartensdijk wint Omloop der Kempen

Veldhoven – Evenals vorig jaar werd de 70e editie van de SIMAC Omloop der Kempen beslist door een ontsnapte groep van 5 renners. Titelverdediger Tim Kerkhof (DESTIL-Parkhotel Valkenburg), Chiel Breukelman (NWV Groningen), Robbie van Bakel (Metec-TKH) en de ploeggenoten Rick Ottema en Daan van Sintmaartensdijk (Alecto CT) gingen de twee finalerondes in met een voorsprong van 40 seconden op het peloton. Daar tussenin reed nog een groepje van drie renners met Peter Schulting (Monkey Town), Daniel Gebru (BEAT CC) en Tim Weerkamp (NWV Groningen). Uiteindelijk passeerde Daan van Sintmaartensdijk (19) als eerste de finishlijn voor Tim Kerkhof (winnaar 2017).

De op-één-na oudste wielerklassieker in Nederland, de Omloop der Kempen, is een wedstrijd in de KNWU Topcompetitie, de “Eredivisie van het wielrennen”. De klassieker werd zondag door ruim 150 renners in een stralend zonnig weertje verreden. 187 km koersen door de Brabantse Kempen, veel draaien en keren, continu in de voorste linies blijven rijden om niet de boot te missen, maar het was het waard.

Al vroeg in de koers was er een valpartij waar Sven Broekaart en Harry Sweering (WV West-Frisia) en Jorick Heijn (SwABO CT) bij betrokken waren. Ook was er al snel de nodige materiaalpech bij diverse renners, waaronder bolletjestrui-drager Bas Tietema (BEAT CC). Ondanks enkele ontsnappingspogingen, kwam niemand weg uit het peloton, dat in een lange sliert door de Kempen slingerde. Maar een grote valpartij, waarbij o.a. drie renners van Westland Wil Vooruit betrokken waren, zorgde er voor dat het peloton in vier stukken uit elkaar viel. Toch kwam alles weer bij elkaar voordat de punten verdeeld moesten worden voor de enige bergsprint in de omloop: na 47 km koersen op het viaduct over de A67, dat het hoogste punt in de koers is. Wie anders dan Bas Tietema schreef hem op zijn naam en mag de bolletjestrui nog wat langer behouden.

Twee renners ontsnapten vervolgens uit het peloton: als eerste sprintte Rick van Breda (Monkley Town CT) weg, al snel gevolgd door Abe Celi (Alecto CT). De 2 renners bouwden een voorsprong van maximaal 18 seconden op maar werden voor de revitalisering alweer ingelopen. Door het hoge tempo van het peloton was het lastig om voorin weg te komen, maar achterin het peloton moesten hierdoor wel de nodige renners lossen.

Na een kleine 100 km volgde er weer een noemenswaardige ontsnapping: Twan Brusselman (Destil-Parkhotel Valkenburg) en Gijs Meijer (Delta Cycling) liepen uit tot 20 sec. Even later kregen ze gezelschap van een 17-tal renners die ook uit het peloton ontsnapt waren. De voorsprong liep uit van 15 sec naar 1 minuut 20 sec. Maar onder leiding van de ploegen Monkey Town CT en Vlasman CT ging het peloton snelheid maken waardoor de voorsprong van de kopgroep van 19 man begon te slinken tot 20 seconden met nog 45 km te gaan. Deze voorsprong bleef in stand tot zo’n 30 km, waarbij de kop van het peloton af aan het brokkelen was.

De beslissende fase in de koers was de ontsnapping van 5 renners uit de kopgroep van 19. Robbie van Brakel (METEC-TKH CT), Tim Kerkhof (Destil – Parkhotel Valkenburg en winnaar van de Omloop der Kempen in 2017), Daan van Sintmaartensdijk, Rock Ottema (beiden Alecto CT) en Chiel Breukelman (NWV Groningen) hadden op de eerste finishpassage op de Dorpstraat een voorsprong van 30 seconden op het achtervolgende groepje van 14 renners. Drie renners (Peter Schulting, Daniel Gebru en Tim Weerkamp) ontsnapten vervolgens uit de achtervolgende groep en naderden tot zo’n 30 seconden, maar door de goede samenwerking tussen de 5 koplopers kwamen ze niet dichterbij.

Bij het ingaan van de laatste ronde van 11 km was de voorsprong nog steeds 30 seconden. Het peloton was toen al verslagen met een achterstand van ruim een minuut. Op de lange aanloop op de Dorpstraat naar de finishlijn was het duidelijk dat de winnaar van de 70e Omloop der Kempen uit de groep van vijf zou komen. De sprint werd aangezet en in een close-finish versloeg Daan van Sintmaartensdijk (Alecto CT) met een klein verschil de winnaar van vorig jaar Tim Kerkhof (Destil-Parkhotel).

Uitslag 70e SIMAC Omloop der Kempen:
1. Daan van Sintmaartensdijk (Alecto CT)
2. Tim Kerkhof (Destil-Parkhotel Valkenburg)
3. Chiel Breukelman (NWV Groningen)

22e GP Groenen Groep

Naast de Mannen Elite waren de vrouwen ook actief. De 22e GP Groenen Groep was dit jaar geen wedstrijd in de clubcompetitie, maar een nationaal criterium over 60 km. Hierdoor bestond het deelnemersveld uit nationale èn internationale UCI-Elite vrouwen en daarnaast Elite en Beloften, die 24 rondes door Veldhoven reden.

Al na een ronde of 5 vormde zich een kopgroep van 7 rensters die niet meer door het peloton ingehaald konden worden. De voorsprong liep uit tot maximaal 1:45. In de 1-na-laatste ronde ontsnapten 2 rensters uit de kopgroep: Winanda Spoor en Annet Pit. Zij konden niet meer bijgehaald worden. Bij het opdraaien van de Dorpstraat in het lange eind naar de finish zat Winanda Spoor in het achterwiel van Annet Pit. Spoor koos het juiste moment om de sprint aan te zetten en won de race met ruim een fietslengte voor Annet Pit.

Uitslag 22e GP Groenen Groep:
1. Winanda Spoor
2. Annet Pit
3. Monique van Ree

Meisjes Nieuwelingen:

Lisa van Helvoirt – Foto: Jerry Immers (c)

Voor de junioren rensters stond in de vroege zondagmiddag een criterium over 35 km op het programma. De jonge coureurs reden 14 rondes van 2,5 km maar al snel werd duidelijk dat de winst maar naar één uitblinker kon gaan: Lisa van Helvoirt (15) afkomstig uit Erp sloeg al na de eerste ronde een gat met het peloton en liep uit naar een voorsprong van 1:45. Tot aan de finish gaf ze dit niet meer prijs en werd daardoor de onbetwiste topper bij de Meisjes Nieuwelingen.