vrijdag 19 april 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Beleggen en het EK

Zondagavond 18.00 uur zitten we gekluisterd aan de buis. Ons Nederlands voetbalelftal neemt het dan op tegen Tsjechië. Voor het EK was er nauwelijks interesse voor dit toernooi, maar gezien de resultaten neemt de interesse en daarmee ook het fanatisme toe. En hoe beter het Nederlands elftal het doet, des te meer er oranje kleurt in straten en supermarkten.

Vergelijking tussen voetbal en beleggen

Er wordt wel eens de opmerking gemaakt dat als je ergens heel goed in wilt worden je afhankelijk bent van twee zaken. Enerzijds aangeboren talent en anderzijds de bereidheid om er minimaal 10.000 uren arbeid in te stoppen. Bij zowel voetbal als beleggen is, naast een beetje geluk, het belangrijk om er tijd, toewijding en geld in te steken om uiteindelijk succesvol te kunnen zijn.

Het opbouwen en onderhouden van een effectenportefeuille is vergelijkbaar met hoe een voetbalcoach zijn elftal het veld op stuurt. Een coach zorgt voor de tactiek, een evenwichtige veldbezetting en invulling van het beste team. Dat is bij beleggen niet anders. Een goede beleggingsportefeuille is opgebouwd met een achterhoede met relatief veilige obligaties. Vervolgens wordt het middenveld met  alternatieve beleggingen ingevuld. Het scorend vermogen zit vaak in de aanval met aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s (indexfondsen).

En over de opstelling bij voetbal kan de media maar geen genoeg krijgen. Spelen we 4:3:3 of toch 5:3:2 lijkt belangrijker te zijn dan het oplossen van echte problemen in eigen land. Als er door de coach een tactiek bepaald is, begint de discussie opnieuw maar nu dan over wie daar invulling aan gaat geven. En het is geen uitgemaakte zaak dat de beste voetballers spelen, maar de coach wil graag het beste team het veld opsturen.

Bij een beleggingsportefeuille geldt dit niet anders. Eerst wordt het persoonlijke profiel bepaald. Vervolgens vindt de verdeling over de beleggingscategorieën plaats. Ten slotte vindt de specifieke invulling van de fondsen plaats.

Het verloop van de wedstrijd

De coach zal afhankelijk van de stand en de resterende speeltijd nagaan of er bijgestuurd dient te worden. Dat kan door aanvallender te gaan spelen of door juist extra zekerheden in te bouwen. In de praktijk wordt bijvoorbeeld een verdediger gewisseld voor een aanvaller.

Op beleggingsgebied wordt de portefeuille vanzelfsprekend voortdurend gemonitord en vinden er soms aanpassingen plaats. Dit kan zijn door juist risicovollere effecten aan te kopen of door meer zekerheden in te bouwen door obligaties of alternatieve beleggingen op te nemen. Naarmate de belegger dichter bij zijn of haar beleggershorizon komt (het moment waarop het vermogen beschikbaar dient te zijn, bijvoorbeeld voor hypotheekaflossing of pensioenaanvulling) zal er in de praktijk steeds meer gekozen worden voor een defensievere invulling van de portefeuille.

De uitslag

Winnen is belangrijk om door te gaan in het toernooi. Maar mooi voetbal vinden we ook belangrijk. Bij beleggen telt natuurlijk ook het resultaat. En dat betekent op koers blijven om het doel te bereiken. Meestal betekent dit een goed netto rendement, maar ook koopkrachtbehoud van het vermogen wordt vaak genoemd.

Een gezegde in het voetbal luidt dat je zo goed bent als je laatste wedstrijd. En dat geldt bij beleggen feitelijk ook zo. De behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.  Wel kunnen we de kansen hierop vergroten door te leren van ervaringen uit het verleden. En hopelijk net zo succesvol te worden als het Nederlands elftal tijdens het EK in 1988.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

 

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring