illustratie column Veldhovens vermogen

Ben jij al FIRE?

Deze vraag zal je waarschijnlijk vreemd in de oren klinken. De afkorting FIRE is over komen waaien uit de Verenigde Staten en staat voor Financial Independence Retire Early.

De FIRE-beweging is een levensstijlbeweging met als doel financiële onafhankelijkheid te verwerven en vervroegd met pensioen te gaan. Met name jongeren geboren in de jaren 90 voeren deze beweging aan. Door de opkomst van online communities wordt informatie gedeeld op blogs, podcasts en online discussieforums.

Hoe word je FIRE?

Heel eenvoudig gezegd komt het er op neer om geen te schulden te hebben of deze zo snel mogelijk af te lossen. Daarnaast minder uitgeven dan er binnenkomt. Het plussaldo moet ten slotte aan het werk gezet worden. De meeste aanhangers van deze beweging doen dit door te beleggen en specifiek door veel te spreiden tegen lage kosten. Het rendement van de beleggingen wordt vervolgens ook weer belegd en uiteindelijk zorgt dit voor een ‘vliegwiel’. En hoe eerder je hiermee begint des te groter het vliegwiel kan worden.

Waar gaat FIRE eigenlijk over?

Hoewel je een flinke som geld nodig hebt om FIRE te kunnen zijn, gaat het eigenlijk helemaal niet over geld. Het gaat vooral over bewuste keuzes maken en over vrijheid. Het gaat over bewust kiezen waar je wel en waar je geen energie in wilt steken. Beseffen hoeveel “levensenergie” een euro jou echt kost en wat een uitgave je vervolgens echt waard is. Hier zijn inmiddels diverse boeken over verschenen. Uiteraard geschreven door FIRE-mensen die met de boeken willen inspireren, maar de extra inkomsten door de verkoop niet willen missen.

Een FIRE-levensstijl helpt ook om duurzamer met de beschikbare middelen op aarde om te gaan. Wat niet verbruikt wordt, hoeft natuurlijk ook niet gemaakt of opgewekt te worden. Daarnaast geeft het veel consumenten paradoxaal genoeg vaak juist voldoening. En dat motiveert ook veel aanhangers.

Boerenverstand

Zoals met alles moet je hier ook je gezonde boerenverstand gebruiken. Bewustzijn en inzicht in je eigen handelen zijn bepalend. Bepaal hoe en wanneer je het doel wilt bereiken. Bereken vervolgens wanneer en hoeveel vermogen je dan nodig hebt. En het allerbelangrijkste: kom in actie! Dus schulden aflossen, inzicht verkrijgen, inkomsten proberen te vergroten, uitgaven beperken en starten of uitbreiden van de beleggingen.

En als deze ‘beweging’ je niet aanspreekt, kun je altijd nog het liedje I’m On Fire van Bruce Springsteen beluisteren. Deze rasartiest is inmiddels 71 jaar en al vele jaren FIRE. The Boss heeft financiële onafhankelijkheid niet als doel gesteld, maar heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Er is dus altijd hoop, ook al ben je nog niet FIRE.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

 

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.