Deze vraag zal je waarschijnlijk niet vaak gesteld zijn. En toch is deze vraag nog niet zo gek. Aan de ene kant willen we ons als belegger meten met het gemiddelde om te kunnen zeggen dat we het goed (of slecht) gedaan hebben. Aan de andere kant vinden de meeste beleggers diep van binnen dat ze het ‘beter’ weten dan een andere belegger. Vergelijk het maar met autorijden. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de ondervraagden vindt dat ze beter autorijden dan de gemiddelde chauffeur. Een mooi psychologisch verschijnsel dat zeker ook waar te nemen is in de beleggerswereld.
Met lege handen naar huis
Het rekenkundig gemiddelde is de som van een aantal getallen gedeeld door het aantal getallen. De uitkomst van die berekening kan sterk beïnvloed worden door forse uitschieters aan zowel de boven- als onderkant. Een oud bankdirecteur gaf een wijze les in statistiek. Hij zei: ‘als jager schoot ik eerst een meter links naast het konijn en bij mijn tweede poging een meter rechts naast het konijn. Het resultaat was dat ik gemiddeld raak schoot, maar met lege handen naar huis ging’.
AEX & sentiment
Vaak wordt tijdens het avondjournaal de opmerking gemaakt dat de AEX een paar punten hoger of lager gesloten is. Het doel van deze melding is om het sentiment op de aandelenbeurs aan te geven. Het zou een indicatie van de beweging van jouw portefeuille kunnen geven. De AEX is het gewogen gemiddelde van de 25 grootste en meest verhandelde beursfondsen die genoteerd staan op het digitale beursplatform Euronext Amsterdam.
Zijn er grote verschillen binnen de AEX?
De AEX is vanaf 1 januari 24% gestegen. Als je volledig gemiddeld in deze index hebt belegd, is je vermogen dus met bijna een kwart toegenomen. Een viertal ondernemingen: ASMI, ASML, Arcelor Mittal en ING is echter meer dan 50% gestegen. Terwijl Just Eat Takeaway, Prosus, Philips, en Unilever onder hun beurskoers van 1 januari noteren. Wel kunnen we concluderen dat het volledig in de technologie sector beleggen zeer winstgevend is geweest.
Is gemiddeld beleggen verstandig?
Actieve fondsmanagers zullen zeggen van niet, omdat ze van mening zijn dat hun keuzes meer dan gemiddeld renderen. Passieve fondsmanagers zullen het juist eens zijn met deze stelling. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat bijzonder weinig fondsen op lange termijn in staat zijn geweest om hun actieve houding om te zetten in extra rendement.
Een bekende uitspraak luidt: Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat.
Afhankelijk van persoonlijke omstandigheden is het voor de meeste mensen verstandig om gemiddeld te beleggen. Voor de degenen die de toekomst wel kunnen voorspellen is een actieve beleggingsstijl aan te bevelen.
– – – – – – – – – – –
Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.
Pim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.
Bas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.