vrijdag 19 april 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Cryptocurrencies, een nieuwe wereld?

In een mensenleven gebeuren soms dingen die een zeer belangrijke impact hebben op de tijd daarna. In de financiële wereld lijkt dit een jaar of 10 geleden gebeurd te zijn met de introductie van de bitcoin. Het bleek een nieuwe digitale munt te zijn. In amper een decennium is de koorts omtrent de bitcoin en andere cryptocurrencies fors opgelopen. Iedereen kent wel de verhalen van mensen die er soms in een korte tijd vermogend mee geworden zijn. Wat dat betreft heeft het overeenkomsten met een kansspel zoals een loterij. Toch doen we dan de ontwikkeling van deze ‘nieuwe bedrijfstak’ ernstig tekort.

Wat is een bitcoin?

De bitcoin kan omschreven worden als een gedecentraliseerde cryptocurrency. Wie of welke groep dit ontwikkeld heeft, is nog steeds niet duidelijk. Wel dat deze persoon of groep onder een andere naam (alias) bekend staat als Satoshi Nakamoto. Begin 2009 werd deze munt gelanceerd.

Bij bitcoins vinden transacties rechtstreeks plaats tussen gelijkwaardige, onafhankelijke netwerkdeelnemers. Er is dus geen tussenpersoon of organisatie nodig die de transacties moet toestaan ​​of faciliteren. Met deze munt is het dus mogelijk om online betalingen rechtstreeks van de ene partij naar de andere te sturen zonder tussenkomst van een financiële instelling.

Ontwikkeling ‘nieuwe bedrijfstak’

Er is een wereldwijde gemeenschap en een geheel nieuwe industrie ontstaan van miljoenen enthousiastelingen. In hun dagelijkse leven creëren, investeren, verhandelen en gebruiken deze mensen bitcoins en andere cryptocurrencies. De opkomst van deze eerste cryptocurrency heeft een conceptuele en technologische basis gecreëerd, die vervolgens tot de ontwikkeling van duizenden concurrerende projecten heeft geleid.

De hele cryptocurrency-markt – nu enkele honderden miljarden waard – is gebaseerd op het idee van bitcoin. Namelijk, geld dat door iedereen kan worden verzonden en ontvangen, overal ter wereld zonder afhankelijk te zijn van vertrouwde tussenpersonen, zoals banken en financiële dienstverleners.

Dankzij zijn baanbrekende karakter blijft bitcoin (BTC) de belangrijkste en bekendste currency. Het wordt gebruikt op diverse platforms waar bijvoorbeeld betaaldiensten en online games en nog vele andere toepassingen worden aangeboden.

Hoeveel bitcoins zijn er in omloop?

Er zullen nooit meer dan 21 miljoen munten in omloop zijn. Dat is al bij het ontstaan ervan vastgelegd. Nieuwe munten worden gecreëerd tijdens het proces dat bekend staat als “mining (mijnbouw)”: terwijl transacties over het netwerk worden doorgegeven, worden ze opgepikt door mijnwerkers en verpakt in blocs (blokken), die op hun beurt worden beschermd door complexe crypto grafische berekeningen.

Als compensatie voor het uitgeven van hun rekenmiddelen ontvangen de miners beloningen voor elk blok dat ze met succes aan de blockchain hebben toegevoegd. Naar schatting zijn nu 90% van de 21 miljoen bitcoins uitgegeven. Dit creëert uiteindelijk schaarste en is mogelijk ook een reden van de explosieve koersstijging.

De topcrypto wordt door velen beschouwd als een opslagplaats van waarde, zoals goud, in plaats van als een valuta. Dit betekent dat er ook mensen zijn die het als een belegging zien en niet als een betaalmiddel.

Hoeveel kost een bitcoin?

De waardering van de bitcoin wijzigt sterk. In 2009 was de prijs van een bitcoin enkele centen. Ruim 12 jaar later heeft de munt al boven de € 53.000 genoteerd. Een ongekende stijging met tussentijds hele forse koerscorrecties.

Volgende week leest u in het 2e deel meer over deze fascinerende ontwikkeling op de financiële markten.


Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring