dinsdag 23 april 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Help, de aandelen dalen…

Wat is er aan de hand? 2021 was een mooi jaar voor aandelen. Misschien wel iets té mooi. Het was in ieder geval geen representatief jaar, want zelden vertoont een jaargang alleen maar een opwaartse trend.

Correctie of niet?

Bewegende rentes, inflatie en voor de verandering weer eens niet corona-gerelateerde onrust in de wereld; aan het begin van 2022 lijken we wat meer terug te keren naar normaal. Daar horen ook tussentijdse beursdalingen oftewel correcties bij. Een normale correctie op de beurs is een tussentijdse daling tot een procent of 10 om de lange opgaande lijn te breken en even gas terug te nemen. Dit komt vaak meerdere keren per jaar voor. De koersen van beursgenoteerde bedrijven representeren immers op lange termijn de waarde van die bedrijven. Op korte termijn zeggen de koersen niet zoveel en slaan ze vaak door naar boven of naar beneden. De waan van de dag regeert dan.

Hoewel vervelend, zijn correcties juist gezond. Het kan een moment van bezinning betekenen. Ook kan het voer zijn voor verlenging van de opgaande trend op lange termijn.

5 belangrijke punten bij een correctie

1. Besef dat een goed gespreide portefeuille zodanig is ingericht dat deze is voorbereid op een tussentijdse daling. Door fondsen met lagere beweeglijkheid op te nemen of fondsen die juist tegenwicht bieden bij correcties zorgen er voor dat dalingen gedempt worden.

2. Beleggen is lange termijn werk, dus niet in dagen of weken maar in jaren. Anders wordt het speculeren. Wanneer koersen tussentijds dalen en papieren winst ‘verdampt’ hebben beleggers de neiging te vergeten dat die koersen ook weer stijgen. Beleggen op de beurs betekent meedoen met de economie. Dat is per definitie een lange termijn aangelegenheid.

3. Timing is een misverstand. Correcties zijn niet te timen. Het is onmogelijk goed in- en uit te stappen, tenzij een glazen bol aanwezig is. Niemand kan koersen op korte termijn voorspellen of aangeven wanneer de ommekeer komt. Er dient dan 2x perfect getimed te worden om er voordeel aan te hebben. Bij te vroeg of te laat instappen worden de beste beursdagen gemist. En deze zijn juist broodnodig om een gemiddeld goed jaarrendement te realiseren. Het gaat bij beleggen dus om de tijd ín de markt en niet om het timen ván de markt. Bijsturen voor de lange termijn bepaalt het uiteindelijke resultaat.

4. Vergeet de dagelijkse koersen. Dat geeft alleen maar onrust en valse gedachten iets te moeten doen. Dagelijkse koersbewegingen zeggen alleen wat over het sentiment, niet over waardering op lange termijn. Het is verstandiger iets te gaan doen dat plezier oplevert.

5. Golfbewegingen zijn inherent aan een gezonde ontwikkeling, ook op de beurs. Bij vertrouwen in de ontwikkeling van mens en economie op lange termijn kan de emotie uitgeschakeld worden. Het gezonde verstand voert dan de boventoon en laat het besef doordringen dat de factoren rust en tijd het allerbelangrijkste zijn bij beleggen.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

 

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.