vrijdag 19 april 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Is beleggen verstandig in deze tijd?

De beurskoersen zijn hoog en de rentestand is laag. Is beleggen dan verstandig ?

Dankzij de 716 punten die de AEX medio april behaalde, waren aandelen nog nooit zo duur. En dat na maar liefst 21 jaar. Veel mensen vragen zich af hoe dat toch in hemelsnaam mogelijk is midden in de coronacrisis. Bij beleggers zorgt het ook voor stress omdat de koers-winstverhoudingen hoog zijn. “Dit kan toch nooit goed gaan”, wordt al snel geroepen. Daar kijken wij net iets anders tegenaan.

Historisch lage rente
De rente zit op een historisch laag niveau. Fijn voor mensen die geld willen lenen, maar vervelend voor mensen die (veel) geld over hebben. Rentenieren is er echt niet meer bij. Aandelen kunnen in zo’n omgeving nog veel duurder worden. En dan nog zijn ze het beste beleggingsalternatief. Want geen rente of zelfs betalen over grotere bedragen bij de bank compenseert nou eenmaal niet echt lekker voor inflatie en belasting. Hierdoor neemt je koopkracht zelfs af.

Coronaproof
De samenstelling van de AEX is coronaproof gebleken. Sterker nog, technologie-aandelen wegen steeds zwaarder in de index en dit belang neemt alsmaar toe. Veldhovens trots ASML is zelfs het belangrijkste bedrijf in de AEX. Decennialang was deze plaats voorbestemd voor Royal Dutch Shell, maar nu is ASML hierin koploper. De samenstelling wijzigt jaarlijks en nu maken ook bedrijven als Adyen, Prosus en Just Eat Takeaway onderdeel uit van deze index.

Groei in het verschiet
De financiële steun door centrale banken en overheden om de crisis het hoofd te bieden doet behoorlijk goed haar werk. Er zijn miljarden in de economie gepompt en de beurs loopt daarop vooruit. Herstel en economische groei liggen in het verschiet. Bovendien is er een groeiende pot geld dat moet worden belegd. Pensioenfondsen en andere professionele beleggers zien de besparingen groeien en die moeten renderen. Ook neemt het aantal beleggende particulieren enorm toe. Er waren zelfs wachtlijsten bij diverse brokers. De nieuwe generatie groeit niet op met een spaarbankboekje maar met een beleggersrekening. Wie rendement wil maken, moet zijn geld aan het werk zetten en aandelen kopen. De interesse in crypto ’s en vastgoed is ook een teken aan de wand.

Alternatieven
De nieuwe generatie heeft wel wat houvast nodig en kijkt verder dan alleen de geijkte paden. Dat doen wij ook. Naast aandelen heb je alternatieven nodig voor obligaties die juist níet fel reageren op eventuele renteveranderingen of een tijdelijke dip in de economie. Wij voegen bijvoorbeeld een fonds toe aan onze portefeuille die het best tot z’n recht komt wanneer de beweeglijkheid op financiële markten groter wordt. Hierdoor kan een positief rendement worden behaald in opgaande maar ook in neergaande financiële markten. Een fonds met een ‘All Weather’ benadering dus, een perfecte bescherming!

Liever vandaag dan morgen
Het antwoord op de vraag of je nu moet beleggen, is dus eigenlijk heel eenvoudig : Liever vandaag dan morgen. Het geheim van beleggen en rendement maken is de tijd in de markt te gebruiken door de tijd het werk laten doen. Zeker in een wereld waarin we ons blijven ontwikkelen, vaccins ons richting het einde van de crisis loodsen en we aan de vooravond staan van nieuwe economische groei krijg je van tijd tot tijd records. Het huidige record valt niet geheel toevallig samen met de coronacrisis. En het volgende record is dan snel gezet.

Records zijn er immers om verbroken te worden…


Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.