dinsdag 16 juli 2024

15.800 kinderen beleven Dutch Technology Festival

Eindhoven – Dutch Technology Festival is de naam van hét technologie evenement van het jaar voor kinderen tussen 9 en 19 jaar. Dit jaar kon het weer live georganiseerd worden, in het Klokgebouw op het voormalige Philips terrein. Tijdens ‘Night of the Nerds’ en ‘Mission Tech’ heeft ASML kinderen laten kennis maken met de vele kanten van techniek. Er kwamen 2.600 kinderen op af en tegelijk met een online versie zijn 15.800 kinderen bereikt.

Op woensdag- en donderdag ochtend gingen de deuren al vroeg open. De kinderen stroomden enthousiast naar binnen, om te kijken wat er allemaal te beleven viel. Vele ASML medewerkers stonden klaar om de kinderen te inspireren met hun kennis over licht, lenzen en het verhaal van Van Goghs gebruik van techniek en kleuren. Gedurende de dag werd het drukker en drukker bij de ASML stands. De kinderen gingen naar binnen bij een donkere ruimte waar ze met hun zelf gemaakte UV lampje twee schilderijen van Van Gogh konden onderzoeken.

Er werd ook hard gestreden wie als eerst met een pen de route door een doolhof kon tekenen. Dat  gebeurde met een omkeerbril, waarin ze hun omgeving ondersteboven zagen. “Heerlijk om alle enthousiaste gezichten weer te zien na al die tijd. Het is en blijft hard nodig om kinderen kennis te laten maken techniek zodat ze ontdekken wat het voor hen in de toekomst zou kunnen betekenen,” dat zegt Inge Wouters, ASML’s Programma Manager Community Engagement.

Ook deden Paul van Nunen (Brainport Development), Marc Cootjans (Rabobank), Jennifer van der Leegte (VDL) en Lucas van Grinsven (ASML) een gezamenlijke oproep om te blijven investeren in techniekonderwijs voor kinderen. “Een tiende van de Nederlandse jongeren heeft op dit moment geen baan terwijl ze hier in de high-tech hotspot Brainport Eindhoven voor het oprapen liggen. Daar moet écht iets aan gebeuren”, zegt Van Grinsven, hoofd communicatie van ASML.