woensdag 19 juni 2024
Alle kloosters in Brabant online op te zoeken

Alle kloosters in Brabant op de kaart

Noord- Brabant – Hoeveel kloosters zijn er in Brabant te vinden? In welke plaatsen staan ze? Welke architecten hebben ze ontworpen? Welke kloosterordes waren er gevestigd? Dergelijke vragen waren tot voor kort moeilijk te beantwoorden, maar de antwoorden komen steeds dichterbij dankzij een nieuwe applicatie op Brabantserfgoed.nl.

Erfgoed Brabant is al drie jaar achter de schermen aan het werk om alle kloosters, kerken en kapellen in Brabant vast te leggen. Tot op heden was deze informatie versnipperd in verschillende bronnen terug te vinden. Met dit nieuwe overzicht online wordt het niet alleen mogelijk om in één lijst te zien welke religieuze gebouwen er in Brabant staan of hebben gestaan, maar de erfgoedinstellingen kunnen ook hun foto’s en objecten aan deze gebouwen gaan verbinden. Zo kan je al gebruiker dus bronnen, verhalen en gebouwen in één overzicht ontdekken. En vanaf nu zijn de eerste resultaten op Brabantserfgoed.nl te zien en te doorzoeken!

Op een speciale themapagina vind je in een overzichtelijke kaartweergave op dit moment 847 kloosters verspreid over heel Brabant. De bezoeker kan hierin natuurlijk zoeken op de naam van het gebouw, maar bijvoorbeeld ook op gemeente, plaats, architect, monumentenstatus, religieuze stroming of kloosterorde. In de voormalige gemeente Ravenstein vind je daarbij ook nog 24 kerken, 13 kapellen en 7 kerktorens. Deze religieuze gebouwen zijn in samenwerking met Heemkundekring Land van Ravenstein uitgewerkt en voorzien van hun foto’s en objecten.

Meer regio’s online

Volgend jaar gaat een team van Erfgoed Brabant aan de slag om met lokale experts op deze manier ook de kerken en kapellen in de andere regio’s van Brabant toegankelijk te maken. Alle heemkundekringen worden uitgenodigd om bij te dragen met informatie over religieuze gebouwen in hun eigen regio. Als alle informatie in een regio is gecontroleerd en ingevoerd wordt de regio online gezet en is het mogelijk je foto’s en objecten te koppelen aan je eigen lokale religieuze erfgoed.

Bezoekers hoeven daarop niet te wachten, want zij kunnen nu alvast duiken in alle verhalen en objecten bij het religieuze erfgoed van de voormalige gemeente Ravenstein. Kijk op de website.