dinsdag 28 mei 2024

Basisschool De Rank in actie tegen fietsers op voetpad

Cobbeek – Kinderen, juffen en meesters hebben er genoeg van. Fietsen over de Wal, juist als de  kinderen naar school gaan of de school uit gaan. Om aandacht voor hun veiligheid te vragen, voeren kinderen heel deze week campagne. Er hangen spandoeken en campagneposters, op het pad zijn stoepkrijt tekeningen gemaakt. 

Meester Francesco van Erp is voor de gelegenheid campagneleider. ‘In de Leerlingenraad spraken vorig jaar kinderen hun ergernis uit over fietsers over de Wal. Net als de school gaat beginnen en als de school uit gaat, lopen veel kinderen over de Wal. Juist dan zijn er gevaarlijke situaties, als mensen op de fiets dwars door zo’n groepje willen. Dat kan niet. Je wil geen kleuters uit de struiken moeten halen.’

Van Erp nam de kritiek van de kinderen serieus. Om en nabij de school ligt voetgangersgebied, maar er wordt vaak met de fiets over gereden. Van Erp heeft daar begrip voor. ‘Ik begrijp het wel, mensen willen niet omrijden. Maar houd alsjeblieft rekening met kinderen. Als je kinderen ziet, stap dan af.’De Rank voert campagne tegen fietsers op de Wal

Heel deze week blijft de school campagne voeren. ‘Maar het is een vriendelijke actie, we willen geen ruzie met fietsende voorbijgangers. Woensdag gaan we met de kinderen briefjes uitdelen. Wie het goed doet, krijgt een groene kaart, wie fietst een rode prent. Kijk, je kunt het wel honderd keer zeggen, maar soms is er een ludieke actie nodig om mensen te bereiken,’ aldus Van Erp.

De Wal staat in Veldhoven bekend als ‘gedoogzone’. Dat stamt uit de jaren negentig. De toenmalige burgemeester Jacobs nam graag de Wal om van huis naar het gemeentehuis te fietsen. De wijkagent kneep dan een oogje toe. Maar dat zijn, uiteraard, oude tijden.