dinsdag 18 juni 2024
Opening van de Belevingstuin
Opening van de Belevingstuin door o.a. Leo Hendriks, uiterst links op de foto - Foto: Anton Broos

Belevingstuin voor Veldhovenaren met dementie

Berkt – Op woensdag 3 juli vond de opening plaats van de ‘Belevingstuin’. Het is een ontmoetingsplaats speciaal voor mensen met dementie. Initiatiefnemer is de lokale bijenvereniging St. Ambrosius.

‘Demente mensen kunnen vaak veel meer waarnemen dan mensen denken. Daarom is het goed dat ze zo actief mogelijk blijven’, aldus Hugo Borst. De presentator was uitgenodigd voor de opening. Borst schreef eerder een openhartig boek over de zorg voor zijn dementerende moeder. Na zijn toespraak volgde de officiële opening.

Speciale gast Hugo Borst
Speciale gast Hugo Borst

De belevingstuin is speciaal ontworpen voor mensen met een dementie ziektebeeld. Mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen in de tuin op een gezonde manier in beweging blijven. Er kan worden gewandeld in een veilige, mooie tuin met herinneringen. Het terrein deed vroeger dienst als plaats voor zogenoemde paardenbakken voor een paardenvereniging.

Op het terrein aan de Berkt 37 is de ruimte gevonden voor aanleg van de tuin. De plek kwam vrij in 2013 maar bleek al snel te groot voor de eigenaar, Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Veldhoven. Volgens voorzitter Leo Hendriks ontstond meteen het idee om met een deel van de grond iets te doen voor het dementievriendelijk maken van de gemeenschap. Hij nam contact op met Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven (SWOVE). Samen groeide het idee uit tot de fraaie tuin die nu open is voor gebruik.

Aan de realisatie van de tuin hebben vele organisaties, bedrijven en particulieren meegeholpen. Het ontwerp is in handen van Oogenlust. Op de website Belevingstuin Veldhoven staan alle namen van de samenwerkende partijen.