donderdag 18 april 2024
@Foto Omroep Veldhoven

Boomacrobaat velt Lindeboom in woonerf Cobbeek

Cobbeek – Vanmiddag is een 44 oude Lindeboom geveld in een woonerf. Grote machines konden de Mosbeek niet in. De onderdoorgang van de huizen was te laag. Daarom is een specialist met kettingzaag de boom in geklauterd. Van boven naar beneden werden eerst de takken afgezaagd. Daarna werd de stam plakje voor plakje kleiner gemaakt.

Het was de zware zomerstorm van 2019 die schade aan de boom veroorzaakte. Daardoor ontstond een gevaarlijke situatie. Eén zware tak, die al los was, maar nog wel in de top hing, heeft er nog anderhalf jaar gebungeld. De bewoner op nummer 23 heeft de gemeente vaak gebeld. Hij heeft tot de zogeheten ’tweede kap’ moeten wachten. Na vanmiddag kan de bewoner gerust zijn.

De woonwijk in Cobbeek-Zuid is in 1976 gebouwd. De boom die tot boven de dakgoot groeide, was toen turfhoog. ‘We hebben hem nog water moeten geven,’ aldus de bewoner die zich bewoner van het eerste uur mag noemen. Hij heeft de boom zien groeien en vandaag gezien hoe de boom stukje bij beetje tot kabouterhoogte is teruggebracht.