Veldhoven – Zo’n 100 genodigden trotseerden zondagmiddag de kou om de opening van de expositie ‘Leefomgeving in verandering’ in museum ’t Oude Slot bij te wonen. Onder hen waren ook de burgemeesters van Veldhoven en Eindhoven.
Het beloofde zonnetje laat het om 14.00 uur vooralsnog afweten en de ruimte in het museum is te klein voor het grote aantal aanwezigen. Er zit dus niets anders op dan het officiële gedeelte in de buitenlucht te laten plaatsvinden. Zanger/gitarist Hein Augustijn, wiens roots in de Kempen liggen, is aangezocht om de belangstellenden wat op te warmen. Hoewel… ‘Dit is ongeveer de temperatuur waarop mijn fijne motoriek ophoudt’, waarschuwt hij zijn publiek vooraf. ‘Ik zè van hier, en al is er veul veranderd, ik wil nooit meer anders, nog vur geen moment’, zingt hij in zijn nummer Van hier.
Expositie
‘Daar gaat onze expositie over’, zegt museumdirecteur Hans Sonnemans. Hij is in zijn nopjes met de aanwezigheid van maar liefst 2 burgemeesters. ‘Dat gebeurt niet snel, een opening door 2 burgemeesters.’ Ook pastoor As is bij de opening aanwezig alsmede afvaardigingen van een aantal regionale musea. Vrijwillig conservator Frank van Oortmerssum is er ook bij. Het idee van deze tentoonstelling komt van hem, maar de expositie is samengesteld door Peter Thoben. ‘Het doet me goed dat een deel van de collectie uit Museum Kempenland, nadat dit ruim 10 jaar geleden gesloten is, weer te zien is. Ik gaf graag gehoor aan het verzoek om een deel van de collectie te selecteren en hier te laten zien’, zegt de voormalig directeur van Museum Kempenland.
Thoben selecteerde 67 schilderijen uit de collectie die nu in beheer is bij het Eindhoven Museum. De werken zijn gerangschikt in 7 thema’s die soms in elkaar overlopen. ‘De tentoonstelling bevat min of meer een boodschap. Verandering is goed, maar denk er wel over na’, aldus Thoben.
Hooioppers
Met de in Brabants dialect gezongen nummers van Augustijn nog in het hoofd, brengen de schilderijen de aanwezigen vervolgens in het museum terug naar vervolgen tijden. De werken geven een beeld van de veranderingen in de leefomgeving van de Kempen in de afgelopen eeuw. Te zien zijn onder meer Brabantse boerderijen van onder meer Jozef Gindra en Antoon Kruijssen. Maar ook de Malpie in de winter en hooioppers in Oerle zijn op doek vastgelegd.
Jan Geerts uit Schijndel verzamelt al ruim 20 jaar werken van vooral Brabantse schilders. Hij is vooral te spreken over het schilderij ‘Lentebloesem in Oirschot’ van Antoon Kruijssen. ‘Kruijssen hoort hier artistiek gezien zeker thuis. Werken van hem hangen in verscheidene buitenlandse musea. Hij schildert gedurfd, de kleuren knallen van het doek af.’ De expositie brengt Veldhovenaar Will Dams weer terug naar zijn jeugd. ‘Heel herkenbaar uit mijn eigen jeugd. Het zijn schilderijen die je vroeger in de goei kamer zag hangen.’
Ook de burgervaders zijn te spreken over het getoonde. Burgemeester Marcel Delhez is blij dat deze tentoonstelling in Veldhoven kan plaatsvinden. ‘Een prachtig staaltje van samenwerking op cultureel gebied.’ Eindhovens burgemeester Jeroen Dijsselbloem is op zijn beurt trots op de prachtige collectie die sinds de sluiting van Museum Kempenland in 2012 niet meer aan het publiek is getoond.
Bezoeken
De expositie is voor het publiek toegankelijk vanaf woensdag 5 april tot en met 27 augustus.
Het museum is wekelijks geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Entreeprijs: volwassenen € 5,50; jeugd van 6 t/m 17 jaar € 3,50. De Museumkaart is geldig.
23 april lezing
Peter Thoben, samensteller van de expositie ‘Leefomgeving in verandering’ en voormalig directeur Museum Kempenland, verzorgt zondag 23 april aanstaande om 14.30 uur een lezing over deze expositie, getiteld ‘Kunstschilders en de Kempen’.