dinsdag 16 juli 2024

Eerste Ondermijningsdag op Meiveld

Centrum – Zondag 4 september staat het Meiveld in het teken van criminaliteit en wel specifiek over ondermijning. De gemeente organiseert dan de eerste Veldhovense Ondermijningsdag, samen met 10 veiligheidspartners. Doel is om Veldhovenaren alert te maken op ondermijnende criminaliteit in hun directe omgeving.

Onderwereld in bovenwereld

We spreken over ondermijning wanneer de onderwereld zich inmengt in de bovenwereld. Bijvoorbeeld als criminelen gebruikmaken van legale bedrijven en diensten voor strafbare activiteiten als mensenhandel, drugsproductie en witwassen. Iedereen kan daarbij betrokken raken, bewust of onbewust. Normen vervagen en de inmenging ondermijnt de leefbaarheid en het gevoel van veiligheid in de samenleving. Om dit tegen te gaan, controleert de gemeente preventief vergunningsaanvragen en sluit samen met partners plekken bij misstanden, zoals drugslabs en hennepkwekerijen.

Burgemeester Marcel Delhez opent de dag met een ontsnappingspoging uit de escaperoom, rond 10.00 uur. Hij hoopt daar samen met een team Veldhovense jongeren uit te breken. ‘De dag is een laagdrempelige manier om meer over het onderwerp ondermijning te leren’, legt
burgemeester Marcel Delhez uit. ‘We hebben namelijk ieders hulp nodig. Veldhovenaren zien zelf heel goed wat er in de wijken gebeurt en kunnen een belangrijke rol spelen bij het signaleren en melden van misstanden.’

Alle leeftijden

Op Ondermijningsdag kunnen bezoekers van alle leeftijden meedoen aan een ondermijningsspeurtocht, een nagebouwd drugslab bezoeken, ontsnappen uit een escaperoom, een ambulance, brandweer- of politieauto van binnen zien en nog veel meer. Je kunt kennismaken met activiteiten van politie, brandweer, ambulance, Taskforce-RIEC, zorgpartners Lumens en Cordaad, Meld Misdaad Anoniem, Strukton, Rode Kruis en Veldhoven Samen Verkeersveilig. En er staat een springkussen klaar voor de jonge Veldhovenaren. Het evenement begint rond 10.00 uur en eindigt rond 15.00 uur. Toegang is gratis.

Inwoners  kunnen helpen door verdachte situaties te melden bij politie (0900 – 8844 of 112), Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of de gemeente Veldhoven (14 040, veldhoven.nl/melden of alert@veldhoven.nl).

Kijk op de website van de politie voor meer informatie over ondermijning.