dinsdag 21 mei 2024
Groepsfoto van Buurkracht

Enquête: wat kunnen we doen tegen stijging energielasten?

Veldhoven – Tussen 18 november en 8 december hebben inwoners van Veldhoven een bewonersenquête ingevuld. Hoe denken wij over energiebesparing? Wat kunnen we daar zelf aan doen? Op 9 december was er een webinar met daarin de 10 slimste tips voor energiebesparing.

Wie het EnergyWebinar heeft gemist, kan zich nog aanmelden voor een online EnergyParty. De organisator is Stichting Buurkracht, met steun van de gemeente Veldhoven.

Twee derde van de respondenten verwacht dat hun energielasten tijdens de coronawinter zullen stijgen en 91% wil daar ook iets aan doen. Er komt een winter aan waarin veel mensen meer thuis zijn dan anders. Bijna de helft van de respondenten verwacht dat hun energielasten met maar liefst 100 euro of meer per jaar zal stijgen. “Bovendien vindt 71% het belang om het klimaat een handje te helpen door minder energie te gebruiken”, vertelt Djoera Eerland, onderzoeker bij Stichting Buurkracht.

Respondenten krijgen graag hulp via een helder overzicht van wat er in de gemeente mogelijk is (68%), een subsidie of aantrekkelijke financieringsregeling (50%) en tips van een onafhankelijke expert (38%). “Ook is het interessant om te zien dat een grote groep bewoners tips en ervaringen van buurtgenoten hoog heeft zitten”, aldus Eerland. “Dat blijkt ook uit breder onderzoek. Alléén komt het er vaak niet van, maar samen met de buren ineens wel. Buren vertrouwen elkaar, helpen elkaar en het komt de sfeer in de buurt ook nog eens ten goede.”

EnergyParty’s
Vanuit het EnergyWebinar heeft een aanzienlijke groep deelnemers zich ondertussen aangemeld voor een EnergyParty. Eerland: “Dat is een kleine online bijeenkomst met een professionele gespreksleider, waarbij het echt gaat over je eigen energieverbruik. Vooraf lijkt energie besparen soms gedoe, maar tijdens zo’n party blijkt dat het meevalt en zelfs leuk is. Mensen gaan elkaar spontaan helpen. Daarom moedigen we ook altijd aan om een paar buren uit te nodigen.” Aanmelden voor een EnergyParty is nog mogelijk via buurkracht.nl/volg-een-energyparty-met-je-buren-in-veldhoven/.

Stichting Buurkracht organiseert deze activiteiten om inwoners van de gemeente op weg te helpen met energiebesparing, met steun van de gemeente Veldhoven. Meer informatie vindt u op www.buurtkracht.nl