zondag 26 mei 2024
De stemmenverdeling

VVD de grootste, nieuwkomer doet het goed

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren zijn geteld en de VVD is met bijna een kwart van de stemmen voor het eerst de grootste. De partij met lokale lijsttrekker Daan de Kort is met 6,5% gestegen, de grootste stijging van de reeds bestaande partijen.

Gemeentebelangen Veldhoven blijft redelijk stabiel staan. Met een verlies van 1,3% stemde nog altijd bijna 1 op de 5 Veldhovenaren op de lokale partij van Mariënne van Dongen-Lamers. Veldhoven Samen Anders levert bijna de helft van de stemmen in: waar er vier jaar geleden nog 22,6% op VSA stemde, is dat nu slechts 12,5%. En ook het CDA moet flink inleveren: van 14,9% naar 9,4%.

Opvallend is de partij waar al die stemmen naartoe zijn gegaan: nieuwkomer Senioren Veldhoven. Lijsttrekker Jolanda van Hulst was tijdens het debat van vorige week nog erg nerveus, maar weet nu toch 16,2% van de stemmen naar zich toe te trekken, ten koste van VSA en het CDA. Ze kreeg het in het debat moeilijk omdat ze werd aangevallen op het feit dat ze minder kandidaten had dan de VVD senioren-kandidaten heeft, mensen vanaf 45 jaar al bij de senioren rekent en pas na de verkiezingen met oplossingen voor de financiële situatie wilde komen, tot ergernis van VVD-leider Daan de Kort.

De Partij van de Arbeid en Democraten 66 zijn deze verkiezingen ongeveer gelijkgetrokken: waar D66 bijna een procent inlevert en op 8,9% komt te staan, krijgt de PvdA er 0,8% bij en staat nu op 9,1%. Dat is opvallend, omdat de PvdA in de meeste gemeenten in het land juist in een dalende trend zit.

Met de nieuwe verkiezingen is de zetelverdeling als volgt:

VVD 7
GBV 6
Senioren Veldhoven 5
VSA 3
CDA 2
PvdA 2
D66 2