donderdag 25 april 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Hamsterééééén

Enkele weken geleden werd bekend dat Royal Dutch Shell belaagd werd door het hedgefonds Third Point. En nu is het de beurt aan  Ahold Delhaize. Deze AEX onderneming wordt door de activistische belegger Elliot onder druk gezet. Ze hebben voor bijna een miljard euro aan aandelen gekocht. Tijdens de hamsterweken van de grootgrutter zijn er normaliter veel aanbiedingen, maar van goedkoper aandelen inkopen is hier echter geen sprake geweest.

Ahold Delhaize, een supermarktgigant

Bijna iedereen kent Ahold Delhaize van de merken Albert Heijn of Delhaize. Het grootste gedeelte van de omzet wordt echter in de Verenigde Staten behaald met onder meer Stop&Shop, FoodLion, Freshdirect, Giant, Hannaford en Peapod. En met Super Indo hebben ze ook de grootste supermarktketen in Indonesië aan boord.

De omzet in 2020 was ongeveer € 75 miljard, waarvan het grootste gedeelte uit de VS komt.

Het verleden

De enorme groei van Ahold heeft beleggers in het verleden geen windeieren gelegd. Aan dit sprookje kwam begin 2003 abrupt een einde als gevolg van boekhoudkundige onregelmatigheden bij diverse dochtermaatschappijen. De term ‘side letters’ is destijds bij het gewone publiek bekend geworden.

Wat wil Elliot?

Het echte antwoord op deze vraag is gewoon geld verdienen en als het kan ook nog snel. De Raad van Bestuur (RvB) geeft leiding aan het bedrijf. Ze moet rekening houden met de belangen van aandeelhouders, maar ook van andere belanghebbenden zoals werknemers, klanten, leveranciers en het milieu. Elliot probeert om de in hun ogen verborgen waarde van Ahold te verzilveren. En dat is volgens hen Bol.com. Daarnaast zou het ook aandringen op splitsing van het concern in een Europees en een Amerikaans deel.

Bol.com

Deze in 1999 opgerichte webwinkel maakt sinds 2012 deel uit van het concern. Destijds is er € 350 miljoen voor betaald. De omzet van Bol.com is mede door de coronacrises enorm gestegen. De sluiting van fysieke winkels heeft het digitaal winkelen een extra duw in de rug gegeven. Ahold Delhaize is ondanks aandringen van analisten niet erg scheutig geweest met de precieze cijfers van dit pareltje. De beurswaarderingen van online platforms en webwinkels zijn enorm toegenomen. En Elliot wil dat dit het pareltje Bol.com ook als zodanig gewaardeerd wordt. Dat kan bijvoorbeeld door Bol.com naar de beurs te brengen.

Wat kan het bestuur het beste doen?

Het bestuur moet doen waarvoor het ingehuurd is, namelijk besturen. De belangen van alle belanghebbenden staan namelijk op het spel. En gelukkig zijn in ons systeem niet alle ogen gericht op de aandeelhouder. Vraag maar aan leveranciers of werknemers van HEMA of hun positie er beter op geworden is na de overname in 2007 door Lion Capital. Uiteraard zijn er ook goede voorbeelden waarin private equity partijen meerwaarde gecreëerd hebben.

Of het toeval is of niet zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar het bestuur van Ahold heeft enkele dagen geleden aangekondigd om meer te investeren in digitale toepassingen. Nog belangrijker is dat ze de intentie hebben om een gedeelte van Bol.com naar de beurs te brengen.

Hoe zal dit gaan aflopen?

Het bestuur heeft de wind al gedeeltelijk uit de zeilen gehaald door de waarde van Bol.com meer zichtbaar te gaan maken. Of Elliot zich al een sprinkhaan (bijnaam voor agressief opererende beleggers waarbij winst op korte termijn voorop staat) zal gedragen is nog onzeker. Maar sprinkhanen zijn hun leven ook niet meer zeker, want tegelijkertijd met het persbericht van AholdDelhaize kwam de Europese Commissie met goedkeuring van sprinkhanen voor menselijke consumptie. Op deze manier kan Ahold nog verdienen aan sprinkhanen. Bestuur tevreden en ‘sprinkhaan’ Elliot ook.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

 

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.