zondag 23 juni 2024
Huub Stroeks is één van de negen die vandaag een onderscheiding kreeg

Koninklijk onderscheiden: ‘‘Hij heeft het verdiend’

Veldhoven – 9 Veldhovenaren kregen woensdag 26 april onverwacht bezoek van de burgemeester. Vergezeld door college- en raadsleden, muzikanten, vloggers en de pers maakte hij in een open bus een rondgang door Veldhoven om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken.

De jaarlijkse lintjesregen begon al vroeg. Maar niet voor Veldhovens nieuwe Ridder in de Orde van Oranje Nassau: Erik Bovelander. Om 8.25 uur Nederlandse tijd kreeg hij op Bali om ongeveer 13.30 uur digitaal contact met de burgemeester. Vanuit de collegezaal in het gemeentehuis wordt hij toegesproken door de burgervader. Daarbij is onder meer Winie Scheepers die Bovelander heeft voorgedragen voor de onderscheiding. ‘Hij heeft het verdiend. Hij heeft onder meer heel veel gedaan voor het veteraneninstituut en hij is Nuldelijnsondersteuner.’ Bovenlander laat weten dat hij supertrots is op zijn onderscheiding. ‘Ik ben er enorm door geraakt. Ik doe het voor anderen, niet voor mezelf’, zegt hij over zijn vrijwilligerswerk.

‘Je bent er voor iedereen’

Kristel Gijsbers-Voets was al om 09.00 uur in touw bij de opbouw van de Oranjemarkt toen ze in D’n Burgemister werd verrast door een grote groep familie en bekenden. Voordat ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau werd ze toegesproken door echtgenoot Ivo. ‘Lieve Kristel, kijk eens om je heen. Je bent er voor iedereen’, begon hij de opsomming van haar verdiensten voor de lokale samenleving. Nadat de muzikanten van muziekvereniging Sint Cecilia het Wilhelmus en een Lang zal ze leven hebben gespeeld, krijgt ze het lintje door de burgemeester opgespeld.

In Oerle dirigeert de auto van Handhaving de bus naar de woning van Patricia Janssen-Peters. ‘We zijn hier om jou vandaag te verrassen’, zegt de burgemeester tegen de verbaasde Oerlese. Dan volgt er een bloemlezing van haar verdiensten. Het nieuwe Lid in de Orde van Oranje Nassau zegt na het officiële moment het normaal te vinden om zich in te zetten voor de samenleving. ‘Daar stel ik me geen vragen bij. Ik vind het een eer om hier te staan en dank iedereen die hieraan heeft bijgedragen. En ik blijf me inzetten voor de samenleving.’

Aanbevelingsbrieven

Voor Henk Coppens ontving de gemeente maar liefst 7 aanbevelingsbrieven. Hij wordt daarin onder meer een bouwer, verbinder, oprichter en organisator genoemd. Iemand die moeilijke gesprekken en issues niet uit de weg gaat en zeer maatschappelijk betrokken is. Dit alles onder het motto: de Veldhovenaar moet er beter van worden. Iedere keer als de burgemeester namens de Koning spreekt, draait hij de ambtsketen om zodat in plaats van het gemeentewapen het rijkswapen zichtbaar is. Coppens wordt onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De laatste in de rij zat de hele ochtend onwetend in de bus. Pas toen hij bij zijn huis een groep zwaaiende mensen zag, kreeg Huub Stroeks argwaan. Hij is sinds 24 mei 2022 wethouder. ‘Hij is de grote animator en zorgt dat de sfeer binnen het college goed blijft’, vertelt de burgemeester. De lijst van verdiensten is erg lang. En als de wethouder bevorderd wordt tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau houdt hij het niet droog. ‘We hebben in onze familie altijd gezegd: als er ooit iemand een lintje krijgt, is dat voor onze pap’, zegt hij zichtbaar ontroerd.

Steunfractielid van de VVD Fred Knoops maakte de rondgang voor het eerst mee. ‘Ik had geen verplichtingen en het leek me leuk om mee te maken. Ik vond het schitterend. Zo leer je inwoners kennen die heel veel voor de samenleving doen.’

Ook de burgemeester heeft genoten. ‘Het is een leuke dag geworden voor de gedecoreerden. Mooi dat we bij iedereen de emoties mochten zien.’ Een speciaal woord van dank is er voor de partners van de gedecoreerden. ‘Zij maken het vele vrijwilligerswerk mogelijk.’

Tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau zijn benoemd: Erik Bovelander, Henk Coppens en Huub Stroeks. Tot Lid in de Orde van Oranje Nassau zijn benoemd: Kristel Gijsbers-Voets, Mientje Kuijpers-Tholen, Ad van den Bogaard, Peer Willekens, Harry van der Heijden en Patricia Janssen-Peters.