donderdag 18 april 2024
Wachten op een lift

Mag ik meerijden? Zes liftzuilen

De Kempen – Liften is gratis meerijden. De F’kes meerijden liftzuil van Brainport Bereikbaar maakt het ouderwetse ‘duim opsteken’ toegankelijker voor iedereen. Nog dit jaar worden er zes liftzuilen geplaatst en getest in De Kempen.

‘F’kes meerijden’ is een concept waarmee inwoners medio 2023 liftend kunnen reizen door de Kempen. Het idee is eenvoudig: bij een liftzuil kun je aangeven waar je naartoe wil en vervolgens op een bankje wachten totdat iemand je een lift geeft. Eline Swinkels, projectleider F’kes meerijden bij Brainport Bereikbaar verwacht dat dit concept veel toegevoegde waarde heeft in landelijk gebied waar het ov-netwerk niet goed ontwikkeld is. ‘Een dorp als Knegsel telt zo’n 1.300 inwoners. Deze mensen moeten we niet vergeten. De Kempen kent een hoog ‘ons-kent-ons’-gehalte, in zo’n regio past een liftconcept, mensen willen elkaar graag helpen’. De Kempen loopt dan ook voorop: de regio gaf B.engineering de opdracht om dit jaar 6 liftzuilen te maken en te plaatsen. In 2024 komen er nog 4 bij. Het bedrijf uit Bergeijk ontwikkelde ook al het prototype voor de liftzuil.

Met de liftzuilen wil De Kempen in het kader van duurzaamheid het autogebruik verminderen en de bereikbaarheid van dorpen verbeteren. Brainport Bereikbaar helpt mee dit concept van liften en samen rijden toe te voegen als extra onderdeel van het mobiliteitssysteem van auto, fiets en openbaar vervoer.

Brainport Bereikbaar

Brainport Bereikbaar faciliteert en stimuleert mobiliteitsoplossingen die beter, sneller, schoner en gezonder zijn. Zoals de fiets of samen rijden. Geen beloftes voor de toekomst, maar resultaat op straat. Kijk voor meer informatie op de website.