woensdag 24 april 2024
Viola Waardenburg heeft het beheer van kinderboerderij de Hazewinkel overgenomen. Ze heeft gezorgd voor meer ruimte voor de dieren.

Meer ruimte voor dieren kinderboerderij

Zonderwijk – Er waait een nieuwe wind op kinderboerderij de Hazewinkel. Vanaf begin juli heeft Viola Waardenburg het beheer van de kinderboerderij overgenomen. Daarvoor werkte ze er al drie jaar. In die tijd deed ze al ideeen op die ze nu in de praktijk brengt. De kinderboerderij is eigendom van de gemeente en die wil de personele bezetting uit handen geven. Dat gebeurt via een aanbestedingsprocedure, waarop vooruitlopend alvast een nieuwe beheerder is gevonden in Waardenburg.

Waardenburg heeft de dieren meer ruimte gegeven door een aantal dieren weg te doen en de konijnenstal verbouwd. Twee hokken zijn met elkaar verbonden met een klein poortje waar de konijntjes door kunnen. Zo kunnen ze van het ene naar het andere hok. Kinderen mogen maar in één van de hokken komen. ‘Dat maakt interactie tussen kinderen en dieren mogelijk en de dieren kunnen zich toch terugtrekken als ze rust willen.’

Dierendag

Ook zijn er kleine fruitbakjes gemaakt waarmee kinderen de eekhoorntjes kunnen voeren. Verder is er een nieuwe hooiruif op poten waardoor het voer minder vervuild raakt en een nieuwe duiventil. Voor de kinderen is er een baantje met traptractors en een nieuwe lees- en speelhoek waardoor ze zich langer op de kinderboerderij kunnen vermaken. In de toekomst wil Waardenburg ook wat meer evenementen organiseren. Rondom dierendag bijvoorbeeld.

Knuffelhok

Celine Kan is met zoon Ferdi (11) en dochter Elize (8) bij de Hazewinkel. ‘Mijn dochter is net al in het knuffelhok geweest. “Kom kijken mama, riep ze.” Wij woonden vroeger in Veldhoven, nu in Eindhoven maar nu het vakantie is zijn we elke week wel een paar keer hier. Ik heb wel een paar aanpassingen gezien.’ Ferdi: ‘Volgens mij is het hok van de papegaaien groter. Ik vind het wel goed dat de dieren meer ruimte krijgen. Het is net als bij mensen; hoe groter je kamer is hoe beter.’

Ruimte

Tineke Biersma (66) is met Maud Scheepers (6) op pad, samen met opa en Mauds broertje. ‘Wij wonen vlakbij, dus we komen hier wel vaker met de kleinkinderen. Het ziet er hier netjes uit de laatste tijd. Fijn dat de tractorbaan en de lees- en speelhoek er zijn. Alleen de grote tractor was net kapot gegaan jammer genoeg. Maud kreeg net uitgelegd dat de ze de konijntjes die in het rusthok zitten met rust moeten laten.’ ‘Dat vind ik goed’, zegt Maud. ‘Wij mensen hebben soms ook wat meer ruimte nodig’, vult oma aan.

Ruimere openingstijden

De openingstijden van de kinderboerderij zijn verruimd. In de zomer is de boerderij zeven dagen in de week toegankelijk van 9.30 tot 16.30 en in de winters op weekdagen van 9.30 tot 16.30 uur in de het weekend van 9.30-12.30. De kinderboerderij is gratis toegankelijk.