donderdag 13 juni 2024

Meeste camera’s in Helmond, Veldhoven tweede

Veldhoven – Hoewel Helmond de Big Brother gemeente van Noord-Brabant is, komt Veldhoven op de tweede plek. Dit blijkt uit cijfers van de politie en CBS. Op ‘Camera in Beeld’ staan de camera’s die mensen zelf hebben geplaats in of om het huis, bijvoorbeeld achter de deurbel. Bij incidenten weet de politie wie te benaderen voor camerabeelden. Registratie is op basis van vrijwilligheid.

Anno 2023 volgen beveiligingscamera’s bijna elke stap die je zet. Vooral inwoners van Helmond hebben weinig privacy: hier staan 60,5 beveiligingscamera’s per km². Dit is het hoogste aantal van alle Brabantse gemeenten. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van politiecijfers uit de database ‘Camera in Beeld’. Daar kunnen particulieren hun camera’s aanmelden. De politie neemt contact op in een specifiek onderzoek om de beelden op te vragen. Er is geen sprake van live beelden uitkijken.

Grote verschillen

De camera-dichtheid verschilt sterk per gemeente. Binnen de provincie is Helmond koploper. Per km² zijn hier ruim zes keer zoveel camera’s dan gemiddeld in de provincie. De top 5 Brabantse gemeenten met de hoogste camera-dichtheid is als volgt:

Helmond (60,5 beveiligingscamera’s per km²)
Veldhoven (56,7 beveiligingscamera’s per km²)
Eindhoven (53,1 beveiligingscamera’s per km²)
‘s-Hertogenbosch (53,1 beveiligingscamera’s per km²)
Geldrop-Mierlo (36,1 beveiligingscamera’s per km²)
Alphen-Chaam is de Brabantse gemeente met de laagste camera-dichtheid: slechts 1,3 per km².

Benieuwd naar de camera-dichtheid in jouw gemeente? Deze vind je op de onderzoekspagina.

Meeste camera’s in Den Bosch

In heel Noord-Brabant staan momenteel 47.411 beveiligingscamera’s geregistreerd. Deze zijn geplaatst door zowel de overheid (2.067) als particulieren (8.913) en bedrijven (36.431).
In ‘s-Hertogenbosch staan de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 5.811 stuks in totaal. Hierna volgen Eindhoven (4.677), Helmond (3.218), Tilburg (2.815) en Breda (2.428). Baarle-Nassau staat onderaan de lijst met in totaal 104 beveiligingscamera’s in de hele gemeente, gevolgd door Alphen-Chaam (125), Boekel (125) en Geertruidenberg (129).

Het daadwerkelijke aantal camera’s ligt naar alle waarschijnlijkheid hoger, doordat een deel van de particulieren en bedrijven hun camera eind vorig jaar niet opnieuw geregistreerd heeft via DigiD, terwijl de politie dit wel had verzocht. Alles over Camera in Beeld staat op de website van de politie.