dinsdag 16 juli 2024
Standplaats voormalige windmolen op Molenberg - Foto: Jacq. Bijnen

Monument voormalige windmolen op Molenberg opgeknapt

Zandoerle – Het cultuurhistorisch landschapselement de Molenberg is door de buitendienst van de gemeente Veldhoven grondig onder handen genomen en mooi opgeknapt. De Molenberg, waar van 1462 tot 1914 de Oerlese windmolen heeft gestaan, ligt in de Molenvelden aan de Banstraat ten zuiden van Zandoerle.

De Oerlese windmolen, type standerdmolen, stond vóór 1462 op de gemeentegrens met Knegsel. Die voormalige standplaats op de Molenberg is tegenwoordig gemarkeerd met een grote keisteen met inschrift “termeulenpael van Sandt Oers”. Vanwege de slechte windvang werd de molen in 1462 ongeveer 450 meter naar het westen verplaatst naar een heuveltje in de heide van de Grote Aard van Oerle.

Voormalige windmolen die tot 1914 op de Molenberg stond – Foto: via Jacq Bijnen/SHEV

Dankzij grondonderzoek werd deze nieuwe locatie exact teruggevonden en kon gereconstrueerd worden hoe de molen daar heeft gestaan. Om de herinnering aan deze locatie levend te houden werd in 1990 een cultuurhistorisch landschapselement aangelegd. Het bestaat uit de 12 kruipalen die de molen ooit nodig had, terwijl de plattegrond van de molen op de exacte plaats met stenen in de grond is gemarkeerd. Een informatieplaquette geeft uitleg over de windmolen.

Door de loop van de jaren was dit landschapselement wat minder overzichtelijk geworden. De buitendienst van de gemeente Veldhoven heeft onlangs de wilde begroeiing op de locatie verwijderd en de kruipalen zijn weer opgefrist met witte verf, zodat ze hun ’witte koppen’ terug hebben gekregen.

Ook het parkje De Oude Kerkhof aan de Ceciliastraat in d´Ekker met zijn historische karakteristiek is onlangs door de gemeente grondig opgeknapt.

Het is zeker de moeite waard om deze plekken op een mooie zonnige dag eens op te zoeken en de historie ervan te beleven!