woensdag 24 april 2024
Kaspar van Leek en Niels van Swaemen

Nederlandse muziekwereld en Veldhovens kunstenaarsduo Studio Giftig inspireren elkaar

Veldhoven – Kunst en muziek inspireren elkaar op talloze vlakken en hebben een interessante wisselwerking op elkaar. Zo liet Leonardo da Vinci muzikanten spelen om de Mona Lisa te kunnen schilderen. Mondriaan liet zich inspireren door de jazz bij zijn werk Boogiewoogie. Het kunstenaarsduo van Studio Giftig is met de top van de Nederlandse muziekwereld het project Music & Murals aangegaan.

Kaspar van Leek en Niels van Swaemen hebben een overvolle agenda. ‘De mails blijven elke dag binnenstromen. Onze agenda staat al vol tot oktober 2022’, zegt Van Leek. Ze zijn net verhuisd van de Dorpstraat naar het buitengebied van Oerle. Van Swaemen: ‘We hebben onze spullen hier neergezet en zijn aan het werk gegaan.’

Gifhok

Allebei studeerden ze grafisch ontwerp. Vanaf het eind van de middelbare school gaan ze in de weer met spuitbussen. ‘Los van elkaar deden we al wat opdrachten. Via een gezamenlijke vriendengroep zijn we gaan samenwerken. Dat resulteerde uiteindelijk in Studio Giftig. De naam refereert aan een gifhok dat in de loods stond waarin we zijn begonnen’, legt Van Swaemen uit. Ze werken hard aan een portfolio en bouwen een klantenkring op. Vanaf 2011 is het maken van muurschilderingen hun dagelijks werk. Ze werken in het begin voor grote namen als Heineken, Pinkpop en Ziggo Dome. Hotelketen Van der Valk is nog steeds een klant. Van leek: ‘Sinds 5 jaar ligt de focus op het vrije werk. We doen vrijwel geen gekaderde opdrachten meer. Veel opdrachten die we niet meer willen, schuiven we door naar collega’s.’

Spinvis

De kunstenaars gaan nu in diverse Nederlandse steden muurschilderingen, ofwel murals schilderen met alle eenzelfde uitgangspunt; namelijk een nummer van een artiest uit de betreffende stad als inspiratie voor het beeld. Momenteel hebben 15 artiesten en steden hun medewerking toegezegd. Dit jaar wordt de spits afgebeten met de eerste zes artiesten en steden. De eerste schildering is net klaar. In Nieuwegein is een kale muur voorzien van een schildering die gebaseerd is op het nummer Tienduizend Zwaluwen van Spinvis. Erik de Jong (Spinvis) die in Nieuwegein woont, speelde bij de oplevering op 2 juli ter plaatse zijn nummer. Van Leek: ‘We hebben er een dag of 8 aan gewerkt. Erik is er in die tijd bewust niet langs gereden. Hij vond de mural helemaal geweldig en vond hem perfect bij zijn nummer passen.’

Momenteel is het duo in Goes aan de gang. Op de gevel van een poppodium waar de band ooit gestart is, verschijnt een mural die gebaseerd is op het nummer De held en de lul.

Zowel de stad als de deelnemende artiest worden steeds kort na elkaar bekend gemaakt. Na de  eerste 6 in dit jaar zullen er in 2022 nog een aantal volgen. Voor wie benieuwd is naar de deelnemende steden en artiesten; op de social media kanalen van Studio Giftig wordt dit gaandeweg het jaar bekend gemaakt.

Het project wordt vastgelegd in een serie documentaires middels webisodes. Van iedere muurschildering en samenwerking tussen Studio Giftig en de artiest(en) uit de betreffende stad wordt een aflevering gemaakt. Daarin is te zien hoe zij samen de inhoud van het nummer vertalen naar een muurschildering. De eerste is al te bekijken op de Facebookpagina van Studio Giftig.

Alle schilderingen worden aangebracht op gevels in de deelnemende steden. De artiesten zelf worden niet afgebeeld, waardoor de visualisatie van ieder nummer steeds weer een verrassend effect zal geven. Tevens worden middels dit project de artiesten op een niet te missen, maar subtiele wijze in hun ‘thuisstad’ geëerd.