woensdag 19 juni 2024

Nieuwe bouwlocatie van praalwagens ingewijd

Veldhoven – Vanochtend hebben HDH Prins Es d’n Urste van Rommelgat en HDH jeugdprinses Stella de aftrap gegeven voor de nieuwe bouwlocatie van Carnavalswagens. Met een graafmachine maakte Prins Es d’n Urste op een perceel aan de Heerseweg onder veel belangstelling een groot gat op de plaats waar de loods moet gaan komen.

De inwijding van de nieuwe bouwlocatie voor praalwagens was onderdeel van de Grote Stunt, want de Rommelgatse Prins Es wist niet wat er te te gebeuren stond. Tot hun grote verrassing werden de Grote Prins en de Jeugprinses ’s ochtends opgehaald door de Rommelgatse wagenbouwers. In de voorwagen van de Brassers, begeleid door veel muziek en bombarie, reden de hoogheden naar de Kromstraat 53. Daar wachtten de andere verenigingen en carnavalsbonzen om zich bij de stoet aan te sluiten.

De kleurrijke stoet trok daarna naar de nieuwe bouwlocatie aan de Heerseweg, naast bloemvereniging Flora. Alle carnavalsverenigingen, de SOK, de wagenbouwers, de wethouder van plezierige zaken Hans van de Looij, het college van Ex-Prinsen en alle andere carnavalsvierders waren present.

De ceremoniële inwijding ging gepaard met piketpaaltjes slaan en een zeer opvallende actie. Prins Es d’n Urste groef met een graafmachine een groot gat waarin een kunststof afsluitbare regenton verdween. Daarin werden eerst artikelen gestopt die de prinsen, voorzitters en andere baronnen hadden uitgekozen. Klokslag 11.11 uur ging de ton op slot. Over precies 22 jaar mag de ton weer worden opgegraven.

Veel hoogwaardigheidsbekleders deden een woordje. Hierbij doneerden de “Rommelgatse Boaskes” een bedrag van 9.000 Euro voor de bouw van de nieuwe bouwloods! Tevens werd wethouder van Plezierige Zaken Hans van de Looij door het SOK onderscheiden. Op de kleurrijke bijeenkomst ontbrak ook de muziek niet van de blaaskapellen Effe dur Neffe en de Fistkapel.

De nieuwe bouwlocatie aan de Heerseweg is door Gemeente Veldhoven toegewezen aan de Rommelgatse wagenbouwers. Zij kunnen straks de bouwplaats huren om daar hun praalwagens te bouwen. De vergunningen zijn verstrekt en de tijdelijke loodsen (nishutten) kunnen vanaf nu worden gebouwd.