donderdag 25 juli 2024
Harry Verberne klimaatburgemeester

Nieuwe Klimaatburgemeesters van Veldhoven

Veldhoven – Désirée Maréchal (54), Harrie Verberne (57) en Marieke van Lankvelt-Langohr (43) zijn de Klimaatburgemeesters van Veldhoven. Désirée is dat voor de tweede keer. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vrijdag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. Een week waarin Klimaatburgemeesters een belangrijke rol spelen voor hun medebewoners. Zij zullen Veldhoven inspireren te verduurzamen en maatregelen te nemen om CO2-uitstoot te verminderen.

Dat is allemaal hard nodig om de klimaatdoelstellingen te halen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zocht ook dit jaar voor zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. Dat is iemand die zich in zijn of haar gemeente, wijk, of buurt inzet om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan een groot initiatief zijn, zoals het opzetten van een duurzame actie in de straat of wijk, maar ook iets kleins. Er zijn in totaal 245 Klimaatburgemeesters in 158 gemeenten, waaronder Désirée, Harrie en Marieke (foto) in Veldhoven. Met hun eervolle benoeming hopen zij tijdens de Nationale Klimaatweek andere inwoners uit de gemeente te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat.

Lessenpakket

Désirée (foto) is docent pedagogisch werk en wil haar beroep, samen met haar collega’s, inzetten door tijdens de Klimaatweek een lessenpakket aan te bieden rond het thema Duurzaamheid. Door te inspireren wil ze de volgende generatie bewust maken van het klimaat en hen hiervoor enthousiasmeren. Harrie is bestuurslid van Stichting GoClean Veldhoven. Hierbij probeert hij zoveel mogelijk mensen uit zijn omgeving om spullen mee terug te nemen of anders in de prullenbak te gooien. Hierbij geeft hij uiteraard zelf ook het goede voorbeeld. Marieke zet zich zowel op social media als offline in voor het klimaat tijden de Nationale Klimaatweek. Op social media post ze tips die je kunt ondernemen duurzamer bezig te zijn en op de school Summa College geeft ze ook aandacht aan dit onderwerp.
Speciaal voor deze benoeming ontvingen zij de ‘Nationale Klimaatweekvlag’ die zij de hele week kunnen ophangen op een plek naar keuze. Zo kan iedereen zien dat zij de Klimaatburgemeesters zijn geworden van gemeente Veldhoven.

Nationale Klimaatweek van start

In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. Deze doelen kunnen we alleen halen als we ons gezamenlijk inzetten: overheid, bedrijven, organisaties en alle inwoners van Nederland. Gelukkig gebeurt er al veel in de samenleving. Tijdens de Nationale Klimaatweek (NKW) wil het ministerie van EZK de aandacht vestigen op deze duurzame, klimaatbewuste initiatieven die vanuit de samenleving worden ontplooid. Dit jaar staat de NKW ook in het teken van energiebesparing. De NKW vindt plaats van 31 oktober tot en met 6 november en wordt landelijk afgetrapt door de minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten. Tijdens een speciale bijeenkomst gaat hij in gesprek met alle Klimaatburgemeesters en Klimaatsupporters. Gedurende de Nationale Klimaatweek worden er vele activiteiten in het hele land georganiseerd om aandacht te vragen voor het klimaat. Het programma is te vinden op www.nkw2022.nl/agenda.