donderdag 13 juni 2024
Herenboeren aan het werk op de boerderij

Op weg naar een draaiende Herenboerderij

Veldhoven – Vier weken lang staan de onderwerpen gezondheid, positiviteit en beweging centraal tijdens Veldhoven Gezond. De Hovense Herenboerderij geeft regelmatig lezingen binnen dit thema, namelijk over het duurzaam voedsel produceren. Op dinsdag 18 april deelden ze hun idee in de Bibliotheek Veldhoven.

Katrien Verberne is voorzitter van de coöperatieve Hovense Herenboeren. Samen met tien actieve kartrekkers wil zij een nieuwe Herenboerderij starten. Ze zijn op zoek naar inwoners van Eindhoven, Veldhoven en omstreken die betrokken willen zijn bij hun eigen voedselproductie.

Het concept

Een Herenboerderij is een kleinschalig bedrijf waar burgers zelf betrokken kunnen zijn bij de productie van hun voedsel. Samen met de gemeente Veldhoven zijn de initiatiefnemers op zoek naar geschikte grond. Het gaat om 15-20 hectare in of bij Eindhoven om een Herenboerderij op te starten. Verberne is ervan overtuigd dat wanneer er een locatie bekend is, de boerderij zo volstroomt. Zodra de boerderij van start gaat betalen de leden 2000 euro om levenslang een plek op de boerderij te bemachtigen. Met dit geld wordt de boerderij opgericht, denk aan bodemverbetering, irrigatie en de aanplant van bomen en struiken. Momenteel staat de teller op 44 leden die een intentieverklaring hebben getekend en een plek binnen de Hovense Herenboerderij hebben verzekerd. Aanmelden kan dus nog steeds.

Hoe werkt een Herenboerderij?

Binnen een community van ongeveer 200 huishoudens worden verschillende soorten groenten, fruit, eieren en vlees geproduceerd. Dit gebeurt samen met een boer in loondienst die exclusief eten fabriceert voor de Herenboeren. De leden van de Herenboerderij zijn zelf betrokken bij de voedselproductie, want er wordt samen besloten wat er op het land groeit. Ook wordt de oogst vraag-gestuurd. De hoeveelheid groenten en fruit wordt namelijk afgestemd op de hoeveelheid leden. Zo wordt de druk op het land sterk verminderd en proberen ze verspilling tegen te gaan.
Als Herenboer ben je niet verplicht om mee te helpen op het land, maar de hulp is zeker welkom. Daarnaast is het werken op het land voordelig voor het mentale welzijn en doen de boeren aan agrofitness. “Na een dag op het land werken, hoef ik ’s avonds niet meer naar de sportschool”, grapt een deelnemer.

Van grond tot mond

Op de Herenboerderij heeft de natuur voorrang. Er worden geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. De leden van de boerderij kunnen tegen een betaling voor hun groenten en fruit wekelijks naar de boerderij in plaats van naar de supermarkt. Hierbij gaat de oogst van grond tot mond, vers en zonder plastic verpakkingen.

Aanmelden kan via de website van de Herenboeren.