donderdag 18 april 2024
Arbiter Paul Brekelmans tijdens NK Masters in Berlicum

Paul Brekelmans arbitreert driebanden op het hoogste niveau

Veldhoven – Begin november kreeg Veldhovenaar Paul Brekelmans (60) de badge van UMB referee. Het is de hoogste rang in arbitrage bij biljarten. De UMB (Union Mondiale de Billard) coördineert op mondiaal niveau wedstrijden in het carambolebiljart. Brekelmans is pas de derde Nederlander met deze hoogste arbiterslicentie.

In het dagelijks leven is hij planner bij de Hermes Groep. Maar 80 à 85% van zijn verlofdagen gaan op aan de biljartsport. Als jongen van 12 speelde hij bij een vriendje thuis op een tafelbiljart. ‘Zijn vader zei dat ik er aanleg voor had. Als 16-jarige ben ik vervolgens lid van een club geworden’, schetst Brekelmans zijn start in de biljartwereld. In 1997 wordt hij Nederlands kampioen in het driebanden op een cafébiljart.

Internationaal arbiter

Kort nadat hij in 2009 aantreedt als voorzitter van het district Kempenland, ontstaat er een tekort aan scheidsrechters. Een oproep binnen het district leverde 12 gegadigden op ‘Om het goede voorbeeld te geven, volgde ik zelf ook de cursus. Daarna voltooide ik nog de vervolgcursus tot districtsarbiter.’ Al snel wordt hij gevraagd door een eredivisieclub uit Reusel om hun wedstrijden te arbitreren. Momenteel is hij arbiter voor eredivisieteams uit Zundert en Uden. In 2014 slaagt hij voor het examen als nationaal arbiter driebanden. 2 jaar later promoveert hij tot internationaal arbiter bij de Europese federatie.

Spelregels

Omdat zijn hart bij het driebanden ligt, besluit hij zich daar op te richten. ‘Bij het driebanden zijn veel meer oplossingen mogelijk en de moeilijkheidsgraad is veel hoger’, motiveert hij deze keuze. Als arbiter zorgt hij dat de wedstrijd volgens de geldende spelregels verloopt. ‘Voordat de gespeelde bal de derde bal raakt, moet hij minstens 3 banden raken. Verder hou ik de tijd bij van het inspelen en leg de trekstoot klaar die bepaalt wie er mag beginnen. Als arbiter moet je de punten steeds hardop meetellen. Internationaal gelden meer regels. Zo mag de arbiter niet in het gezichtsveld staan van de speler die aan de tafel staat.’ Op het hoogste niveau in ons land en tijdens internationale wedstrijden krijgen de spelers maximaal 40 seconden bedenktijd voor een stoot. Ook die tijd houdt de arbiter in de gaten. Om de aantrekkelijkheid van het spel te vergroten, is er momenteel een proef om die tijd te verlagen naar 30 seconden. ‘Hierover waren de spelers in het begin sceptisch. Ze dachten daardoor meer ballen te missen, maar dat blijkt inmiddels in de praktijk mee te vallen.’

UMB badge

Brekelmans heeft inmiddels een naam opgebouwd als een arbiter die sterk in zijn schoenen staat. Begin deze maand was hij coördinator van de arbitrage tijdens de World Cup die in Veghel werd gehouden. Farouk Barki, president van de wereldbond was er ook. ‘In de secretariaatsruimte vroeg hij iedereen om te gaan staan. Toen kreeg ik mijn UMB badge als arbiter in de spelsoort driebanden.’ In Europa zijn in totaal 19 UMB arbiters. Nederland heeft er nu 3.

Sharm El Sheikh

Vrijdag 26 november vertrekt de Veldhovenaar naar het WK dat gehouden wordt in Sharm El Sheikh in Egypte. ‘Het zou eigenlijk in Zuid-Korea zijn, maar daar mag nu niet gebiljart worden vanwege corona. Er nemen 48 driebanders aan het WK deel waaronder de Nederlanders Dick Jaspers als de nummer 1 van de wereldranglijst en de Nederlands kampioen Ludo Kools. Eerst is er een World Cupwedstrijd en vanaf 7 december wordt het WK gespeeld. Van de 17 dagen dat ik er ben, sta ik er 12 aan het biljart.’ Brekelmans hoopt nog eens ooit naar Amerika of Zuid-Korea te mogen om te arbitreren.