woensdag 19 juni 2024
Dorpshuis D’n Bond aan de Rapportstraat 29

Presentatie jaarboek Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken

Op vrijdagavond 18 november wordt in dorpshuis D’n Bond het Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022 gepresenteerd. Dit is het vijfde jaarboek dat Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken uitbrengt. Ook is er een gastspreker over het onderwerp grote gezinnen. Het begint om 19:30 uur en iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis.

Voorafgaande aan de presentatie van het jaarboek, is er een gastspreker. Ad Rooms, journalist en auteur uit Bergen op Zoom, gaat vertellen over de geschiedenis en het wel en wee van grote gezinnen. Ad heeft zich verdiept in alles wat met grote gezinnen te maken. Hij schreef er in 2014 een boek over. Grote gezinnen zijn huishoudens van minimaal 8 tot 28 kinderen.

Ad zal in zijn lezing ingaan op de geschiedenis van de grote gezinnen. Waarom zijn ze ontstaan, hoe groot was de invloed van de kerk daarop? Hoe leefden deze grote gezinnen? Hoe beleefden vader en moeder het en wat vonden de kinderen van hun eigen jeugd? Hoe ging dat aan tafel, wat kwam er op tafel, welke afspraken waren er en waar sliepen ze allemaal? Hoe ging dat allemaal financieel, zeker bij verjaardagen en feestdagen? Was er voldoende kleding, droegen ze elkaars schoenen, gingen ze gezamenlijk in de badkuip en hadden ze wel eens vakantie?

Na de voordracht van Ad en de presentatie van het nieuwe jaarboek zijn de bij voorinschrijving bestelde boeken af te halen. Mocht u vergeten zijn om een jaarboek te bestellen, ze zijn deze avond ter plekke te koop.