maandag 29 april 2024
Chiel en Laura voor hun restaurant @Foto Chantal Arnts.

Prestigieuze Michelinster lonkt voor Restaurant Le Sable

Zandoerle – Restaurant Le Sable wordt opgenomen in de nieuwe Michelingids. Komend voorjaar zal duidelijk worden of chef-kok Chiel Sap en gastvrouw Laura van der Velden in aanmerking komen voor een Michelinster. En dan te bedenken dat Le Sable, wat in het Frans zand betekent, pas in juni 2021 openging.

In de aankondiging van de Michelingids wordt een fraaie indicatie gegeven waar Le Sable voor staat: De charme van het rustige Zandoerle straalt af op deze oude hoeve. Het decor bundelt authenticiteit en stijlvolle intimiteit, de verwelkoming door de eendjes is bijzonder leuk. Chef Chiel en gastvrouw Laura kunnen ondanks hun jonge leeftijd terugvallen op heel wat ervaring en talent. Het bord weerspiegelt die jeugdige frivoliteit. Alhoewel de basis Frans klassiek is, houdt de chef van bewerking en serveert hij een gerecht graag in verschillende borden.

De recensies en beoordelingen zijn lovend en die neemt het stel, beide 29, graag in ontvangst. Chiel: ‘Het is een hele eer en bijzonder dat ze ons in Zandoers gevonden hebben. We doen iedere avond ons best om er iets fantastisch van te maken. Ik zeg altijd hetzelfde tegen gasten die over Michelin beginnen en een ster die er misschien aan zit te komen: Het draait voor ons om de gasten. We zijn heel blij dat er veel gasten komen en dat we de rekeningen kunnen betalen. Maar het is natuurlijk heel fijn dat er zo positief over ons geschreven wordt zoals nu bij de Michelingids.’ Aan de muur prijkt een bord van Gault&Millau met de score van 14,5. Laura: ‘Het belangrijkste voor ons is dat onze gasten blij zijn, maar dit geeft wel een stukje erkenning.’

Een middag of avond uiteten bij Le Sable is een beleving. het begint buiten op het terras met amuses en een aperitief, wordt vervolgd met een 4, 5 of 6-gangenmenu en kan worden afgesloten bij de open haard. ‘Het moet echt een middag of een avond uit zijn. Vandaar onze keuze dat het menu vanaf vier gangen is en daar zitten zes amuses bij. We vinden het belangrijk dat het voor onze gasten een uitgebreide ervaring is.’ Chiel: ‘Het draait om lekker eten, maar alles eromheen maakt de middag of avond compleet. Het is een bewuste keuze om het klein te houden met acht tafels en twintig tot dertig gasten per avond. Dan kunnen we echt kwaliteit en beleving bieden en dat is ook hoe we het altijd voor ogen hebben gehad. We krijgen wel eens de suggestie om ook de lounge vol te zetten met tafels en stoelen, maar dat gaat ten koste van wat we doen. We gaan liever voor iets minder en goed dan meer en inleveren op kwaliteit en service. Gasten hebben vaak iets te vieren en dat maakt het voor ons ook mooi.’

‘Dat het klein is, maakt het ook persoonlijk’, vult Laura aan. ‘Na een avond weet ik van eigenlijk iedere gast waar ze vandaan komen en wat ze te vieren hebben. Dat maakt het heel leuk. Het is mooi om te zien dat we veel gasten uit de regio hebben die op de fiets of te voet komen. Maar we zien ook steeds meer gasten van verder weg. Gasten rijden soms 1,5 uur om hier te komen lunchen. Dat is heel bijzonder en zien we als compliment. Toch vind ik het ook heel tof dat we veel gasten uit Veldhoven zien. Ik kom zelf uit Zandoerle en stond hier op 15-jarige leeftijd in de afwaskeuken van de Dorpsherberg.’

Het stel leerde elkaar kennen op de Hotelschool in Maastricht. Al vroeg ontstond de droom om samen een restaurant te openen. De hoeve in Zandoerle is altijd in het achterhoofd blijven zweven in de tijd dat ze samen bij restaurant De Lindehof in Nuenen werkten. Laura: ‘Toen we hoorden dat dit pand vrijkwam, hebben we geen moment getwijfeld. We hebben in corona-tijd een moeilijke start gehad en we moesten in het begin heel creatief zijn. Je besef nog meer dat het nu zo goed gaat. Daar zijn we heel dankbaar voor. We zijn goed op elkaar ingespeeld en werken met een heel fijn team samen. De meeste medewerkers werken hier al vanaf de opening.’

Door alle positieve reacties is er een kleine keerzijde, want de vrijdagen en zaterdagen zijn al voor langere tijd vol geboekt. Een eventuele Michelinster zou dat alleen maar kunnen versterken. Chiel: ‘Als het zo ver zou komen, gaan we niets veranderen.’ Laura: ‘We gaan vooral voor stabiliteit. We zouden het heel fijn vinden als we dit nog jaren kunnen volhouden op de manier zoals we het nu doen.’