woensdag 17 april 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Wat is een HAL Trust?

Een interessant aandeel dat genoteerd is aan de Nederlandse beurs is HAL Trust. Het spreekwoord ‘onbekend maakt onbemind’ is voor veel beleggers een reden hieraan weinig aandacht te besteden.

Geschiedenis van HAL

De geschiedenis van de onderneming gaat terug tot april 1873 toen de Nederlandsch Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij (N.A.S.M.) in Rotterdam werd opgericht. De onderneming ontwikkelde activiteiten onder verschillende namen. Later werd de naam omgedoopt naar Holland Amerika Line (HAL). In 1989 werden de laatste scheepvaart activiteiten verkocht en met de opbrengsten werd een begin gemaakt met de investeringsactiviteiten.

Nu is het bedrijf gevestigd op Curaçao onder de naam HAL Holding N.V. De aandelen van deze onderneming zijn in handen van HAL Trust. De Aandelen van de Trust zijn genoteerd en worden verhandeld op Euronext Amsterdam.

Wat is er uniek aan HAL?

Het bedrijf hoeft niet te voldoen aan de Nederlandse regels voor wat goed ondernemingsbestuur (governance) betreft. De communicatie naar de buitenwereld is redelijk summier te noemen. De familie Van der Vorm is grootaandeelhouder en is jaarlijks terug te vinden in de hoogste regionen van de Quote rijkenlijst.

Strategie

HAL probeert forse posities te verkrijgen in bedrijven met het doel om op lange termijn rendement te maken. Daarnaast willen ze een actieve rol spelen als aandeelhouder en/of een plek in de Raad van Bestuur van het bedrijf.

Waarin hebben ze belangen?

Je kan bijna vragen waarin ze geen belangen hebben. De bezittingen bestaan uit forse posities in beursgenoteerde bedrijven zoals Boskalis, Vopak en SBM Offshore. Maar ook niet beursgenoteerde bedrijven als Coolblue, Broadview, FD Mediagroep (Financieel Dagblad en BNR nieuwsradio), Ahrend (inrichten werkplekken), Infomedics en bouwbedrijf Van Wijnen kunnen op actieve en langdurige aandacht van de aandeelhouder rekenen. Uiteraard mag vastgoed niet ontbreken. In Seattle betalen veel bewoners van appartementen hun maandelijkse huur aan het bedrijf. Vele hectares landbouwgrond in Spanje en Oekraïne behoren de firma ook toe. De belangen lopen dus enorm uiteen en in vele sectoren en landen zijn ze direct en indirect actief. Af en toe wordt een belang verkocht. Zoals vorig jaar bijvoorbeeld toen HAL Trust € 5,5 miljard incasseerde door het brillenconcern GrandVision  over te dragen aan nieuwe meerderheidsaandeelhouder EssilorLuxottica.

Koersverloop

In HAL (we) Trust?

Beleggen in dit aandeel of beter gezegd in deze investeringsmaatschappij betekent in de praktijk volledig vertrouwen op de visie van de familie Van der Vorm. Zoals de beleggers van Berkshire Hathaway volledig vertrouwen op Warren Buffet. De laatste 20 jaar is het rendement uitstekend te noemen. Een kortere periode zoals de laatste 5 jaar is niet overtuigend. Beleggen in aandelen is niet voor niets gericht op de lange termijn. Het woord aandeelhouder is hierop zeker van toepassing.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

 

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.