woensdag 24 april 2024
Zoë Cooper, de Veldhovense voorleeskampioen @Foto Willem Binnendijk

Zoë Cooper is Veldhovense voorleeskampioen 2024

Centrum – De nieuwe voorleeskampioen van Veldhoven is Zoë Cooper. Tien schoolkampioenen streden onder aanmoediging van hun klasgenoten op maandag 26 februari om deze titel.

De schoolkampioenen uit groep 7 en 8 lazen in de grote zaal van Theater de Schalm voor uit hun favoriete boek. De jury bestond uit Jean-Paul van den Tillaar van boekhandel Bruna, wethouder Thomas van Broekhoven en Anne Verhoef van de Bibliotheek Veldhoven. Mark van der Linden verzorgde de presentatie.

De jury moest na de optredens van de tien schoolkampioenen in beraad en stond voor een lastige klus. “Het was een moeilijke taak om uit tien winnaars één Veldhovense winnaar te kiezen”, aldus Thomas van Broekhoven. Uiteindelijk viel de keuze op Zoë Cooper uit groep 8 van basisschool De Meerhoef. Zij las voor uit het boek ‘De GVR’ van Roald Dahl. De juryleden werden blij verrast door het fijne tempo waarop ze voorlas. Daarnaast wist ze het publiek echt mee te nemen in het verhaal en keek ze ook regelmatig de zaal in. “Echt een knappe prestatie!”, zo oordeelden de juryleden.

Zoë gaat door naar de halve provinciale finale op 2 maart in Goirle. Voor de winnaar van deze ronde volgt de provinciale finale op 29 maart. Vervolgens strijden op 22 mei in Utrecht alle provinciale kampioenen om de titel Nationale Voorleeskampioen 2024.

De overige schoolkampioenen, die allen ook veel lof voor hun optreden kregen, zijn Merel Brouwers van Op Dreef, Robyn Coenen van De Verrekijker, Zoë Dumbuya van De Brembocht, Elanur Omar van EigenWijs, Jackie Regeling van Zeelsterhof, Liz Beekmans van Dick Bruna, Aafke van Ruiten van Aan ’t Heike, Alicia Petiers van De Rank en Lisa Josiassen van De Berckacker.

Over de Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool en wordt dit schooljaar voor de 30e keer georganiseerd. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en georganiseerd in samenwerking met de bibliotheken. Meer informatie: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl