’Uitgesproken Erfgoed’ is een rubriek in de radio uitzending van Herman Schoemaker. Op donderdagmiddag tussen 17.30 en 18.00 uur vertelt historicus Jacques Bijnen over het Veldhoven van vroeger. Eerdere edities kunt u hieronder terugluisteren.
Deel 15 – Verworvenheden van de moderne tijd (13 april). Met de opkomst van de industrie en de nijverheid kwamen er in het midden van de negentiende eeuw voorzieningen tot stand die het leven ingrijpend zouden veranderen. In deze 15e en tevens (voorlopig) laatste uitzending van Uitgesproken Erfgoed praten we met lokaal historicus Jacques Bijnen over deze – in ons dagelijks leven niet meer weg te denken – verworvenheden.
Deel 14 – Boerenbedrijf (30 maart). Aan het begin van de 19e eeuw bestond het huidige Veldhoven uit 4 losliggende dorpjes. Ze behoorden tot het platteland, want ze waren elk omringd door akkerlanden en weidegronden. Er waren dan ook veel boerenbedrijven. In deze aflevering de bloei en de teloorgang van het boerenbedrijf in Veldhoven.
Deel 13 – Buurtschappen Zand- en Kerkoerle (16 maart). De Oerlese buurtschappen Zandoerle en Kerkoerle hebben door hun onderlinge geschiedenis een bijzondere band. Zandoerle was in het verleden zelfs veel belangrijker dan Kerkoerle (het huidige Oerle). In deze uitzending wordt de historische samenhang tussen deze twee woonkernen besproken.
Deel 12 – Veldhovense schoen- en baksteenindustrie (2 maart). In Veldhoven waren – naast de sigaren- en textielindustrie – in het verleden ook enkele andere industrieën prominent aanwezig: de baksteenindustrie en de leer verwerkende industrie. In deze aflevering van Uitgesproken Erfgoed praten we met Jacq. Bijnen over deze verdwenen industrieën.
Deel 11 – Gemeentegrenzen (donderdag 16 februari). In een tijd dat grenzen nog wel bestaan, maar steeds minder zichtbaar zijn, blikken we in deze aflevering terug op het ontstaan en de noodzaak van grenzen tussen gemeenten. De Veldhovense gemeentegrens van 1921 komt aan bod en de grenswijzigingen in de afgelopen decennia. De uitzending is hier te beluisteren:
Deel 10 – Veldhovense molengeschiedenis (donderdag 2 februari). Ze staan als opvallende bouwwerken te pronken in onze gemeente: de molens. Maar er ging een hele geschiedenis aan vooraf! Luister hier naar de radio-uitzending over de Veldhovense molengeschiedenis:
Deel 9 – Straatmonumenten (19 januari 2023). De vele straatmonumenten in onze gemeente zijn in deze aflevering aan bod gekomen op Radio Veldhoven. Om het nogmaals te beluisteren, klik hieronder:
Deel 8 – Volksverhalen (15 december 2022). In deze aflevering gaat het over Veldhovense volksverhalen. Gast in de studio is Irene Rijkse-Jansen, zij leest enkele volksverhalen voor. Klik hieronder:
Deel 7 – Veldhovense textielnijverheid (1 december 2022). In deze aflevering gaat het over de opkomst en ondergang van de Veldhovense textielnijverheid. Klik hieronder:
Deel 6 – Monumenten in Veldhoven (17 november 2022). In deze 6e aflevering praten Herman en Jacq. over de monumenten in Veldhoven. Klik hieronder:
Deel 5 – Begraafplaatsen (3 november 2022). Deze vijfde aflevering gaat over de begraafplaatsen in Veldhoven, zowel uit het heden, maar ook uit het verre verleden. Klik hieronder:
Deel 4 – Veldhovense sigarenindustrie (20 oktober 2022). De vierde aflevering gaat over de sigarenindustrie in Veldhoven. Dit was in de vorige eeuw ongetwijfeld de grootste bedrijfstak in onze gemeente. Klik hieronder:
Deel 3 – De Oude Kerkhof (6 oktober 2022). Jacq. Bijnen (Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven) vertelt over de historie van De Oude Kerkhof, momenteel een mooi parkje in de wijk d’Ekker. Klik hieronder:
Deel 2 – Bevrijding van Veldhoven (22 september 2022). Dit keer gaat de rubriek over de bevrijding van Veldhoven, nu 78 jaar geleden. Klik hieronder:
Deel 1 – Jozeftoren in d’Ekker (27 juli 2022). Jacq. Bijnen vertelt over het boekwerkje “Een toren als hart van de wijk” dat gaat over de historie van de wijk d’Ekker met zijn Jozeftoren. Klik hieronder: