zaterdag 22 juni 2024
Foto van politie over Whatsapp-fraude
@Foto Politie

Elke dag 100 aangiften van WhatsApp-fraude

Veldhoven – De politie krijg elke dag gemiddeld 100 aangiften van WhatsApp-fraude binnen. Omdat het er zoveel zijn, schakelt de politie door naar een landelijke aanpak. Vanaf morgen begint op Facebook en Instagram een stevige preventiecampagne om iedereen te waarschuwen. De politie noemt het vriend-in-noodfraude.

Misschien komt het door de corona-uitbraak, feit is dat de vriend-in-noodfraude een groeiend fenomeen is. In februari steeg het aantal aangiften van 130 naar 300 per week. Sinds mensen via Politie.nl internetaangifte voor cybercrime kunnen doen, stijgt sinds april het aantal aangiften nog sneller. Vanaf september komen er meer dan 100 aangiften per dag binnen.

Deze vorm van fraude komt verreweg het meeste voor via WhatsApp. Toch gebeurt het ook via e-mail, SMS en Snapchat. Het begint met een bericht dat een vriend of familielid dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd vast in het buitenland en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren.

U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt vaak het account van deze vriend gehackt te zijn of is er een vals account of een nieuw telefoonnummer gebruikt door de oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

Om deze oplichting truc efficiënter aan te pakken, bundelt de politie nu alle internet-aangiftes en volgt een geautomatiseerd onderzocht op naam en telefoonnummer/bankrekeningnummer. Zo komen er netwerken in beeld. Door alle zaken naast elkaar te leggen ontstaan clusters van oplichtingen die zeer waarschijnlijk door hetzelfde criminele netwerk gepleegd zijn. Deze clusters van zaken worden aangeboden aan de regionale onderzoeksteams.

De meest effectieve manier om fraude te bestrijden, blijft het voorkómen ervan. Dat geldt zeker voor vriend-in-noodfraude. Het helpt als iedereen zich bewust is van deze sluwe werkwijze van criminelen. Daarom start de politie op 16 oktober een preventiecampagne op Facebook en Instagram. Ouders en grootouders krijgen op Facebook een waarschuwing en concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. Hun kinderen worden via Instagram aangespoord om te waarschuwen voor deze vorm van oplichting.

Aangifte doen
Als u slachtoffer bent geworden van WhatsAppfraude, is het advies om via deze pagina aangifte te doen. Het neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Als u aangifte wilt doen via internet moet u wel beschikken over een DigiD.