dinsdag 16 juli 2024
Aardgaspitten

Wijk Huysackers wordt aardgasvrij

Huizen in de nieuwe wijk Huysackers krijgen waarschijnlijk geen gasaansluitingen meer. Dat kan door goede isolatie, warmtepompen als verwarming en zonnepanelen voor de elektriciteit.

Op dit moment hebben woningen in Veldhoven nog een aansluitverplichting. Daar wil de gemeente vanaf 2018 verandering in brengen. Samen met 29 andere gemeenten heeft ze zich aangesloten bij de green deal van minister Henk Kamp van economische zaken. Wethouders Nicole Ramaekers zet binnen enkele dagen haar handtekening onder de deal.

De gemeenten willen van het fossiele aardgas af omdat het slecht voor het milieu is. Op lange termijn zullen alle woningen het zonder aardgas moeten doen. Nieuwe leidingen gaan ongeveer 60 jaar mee en de gemeente wil voorkomen dat deze over een paar jaar al weer afgebroken moeten worden door nu alvast groen te beginnen.

Huysackers is één van de drie nieuwe ‘dorpen’ in de Zilverackers, een nieuw woongebied ten Zuiden van Oerle waar de gemeente binnenkort 2000 nieuwe woningen wil bouwen. De wijk moet natuur en rust uitstralen en duurzaam worden aangelegd.