zondag 14 juli 2024
Pastoor Frank As zegent de gerestaureerde haan - Foto: Omroep Veldhoven/Evert Geurts

Kerktoren Meerveldhoven in volle glorie hersteld

Meerveldhoven – Dinsdag is de kerktoren van de Christus Koning Parochie aan de Kapelstraat-Zuid weer in volle glorie hersteld. Na restauratie zijn de haan en het kruis weer teruggeplaatst, terwijl de wijzers en de wijzerplaat voorzien zijn van LED-verlichting.

De werkzaamheden begonnen in alle vroegte en namen een groot gedeelte van de dag in beslag. Een hoogwerker die ver boven de torenspits uitstak was van grote afstand al te zien. Drie maanden geleden werden haan, kruis, wijzers en het kruis bij het angelusklokje van het kerkgebouw in Meerveldhoven verwijderd. Restauratie was hard nodig.

De uit 1888 stammende haan (slechts 60 cm groot) was beschadigd door gaten. Ook het goudlaagje was vrijwel geheel verdwenen. Het bijna 4 meter hoge metalen kruis kreeg ook een opknapbeurt, evenals het angelusklokje. Daarnaast zijn de wijzers opnieuw verguld, terwijl de gloeilampen van het uurwerk en wijzers zijn vervangen door LED-verlichting. Hierdoor is minder onderhoud nodig, terwijl tevens het energieverbruik wordt gereduceerd. De restauratie van alle attributen is uitgevoerd door Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij uit Asten.

Na plaatsing van alle attributen op de kerktoren moest het haantje gezegend worden. Pastoor Frank As durfde het aan om in het bakje van de hoogwerker op te stijgen naar 45 meter hoogte, waar hij oog-in-oog kwam te staan met de haan. Daar gaf hij de haan met wijwater de Goddelijke zegen.

Het vernieuwde uurwerk met LED verlichting krijgt de goedkeuring van de pastoor – Foto: Omroep Veldhoven/Evert Geurts

Een haan staat op een kerktoren omdat hij vaak gezien wordt als symbool voor Christus. De haan wekt de mensen met zijn kraaien en geeft daarmee het einde van de nacht en het begin van de dag aan. Op vergelijkbare symbolische wijze overwint Christus de zonde en de dood en wekt hij de mensen op richting het christelijk geloof en het eeuwige leven.