woensdag 24 april 2024
Leden van Amnesty International Veldhoven

Amnesty in bibliotheek met petitie voor mensenrechten

Centrum – Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Dan vraagt Amnestygroep Veldhoven in de bibliotheek aandacht voor het lot van vrouwen en meisjes in Afghanistan. Van 13.30 uur tot 16.00 uur staan leden van de Amnestygroep met een petitielijst in de bibliotheek.

Het doel is de Taliban-autoriteiten op te roepen om de mensenrechten in Afghanistan te respecteren.
Sinds de Taliban in Afghanistan in 2022 de macht overnamen, braken zij hun belofte om de rechten van vrouwen te beschermen. Zij worden nu het zwaarst getroffen. Vrouwen die voor de regering werkten werden massaal ontslagen. Meisjes is het verboden om naar de middelbare school of de universiteit te gaan. Vrouwen en meisje mogen niet langer sporten en parken zijn voor hen verboden terrein. Ook worden ze gevangengezet voor kleine overtredingen van discriminerende regels.

Actie voeren helpt, zegt Amnesty. Yasaman Aryani en haar moeder werden in Iran vervroegd vrijgelaten. Ze deelden op Vrouwendag 2019 witte bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers. Yasaman Aryani droeg geen hoofddoek. Korte tijd later werd ze gearresteerd en veroordeeld tot 16 jaar cel.