woensdag 19 juni 2024
Foto van ASML gebouw

ASML schrijft kwartaalcijfers in groen

Veldhoven – Opnieuw schrijft ASML haar kwartaalcijfers in het groen. Vetgroen. In het derde kwartaal zag het bedrijf zowel de omzet als de winst weer groeien. De omzet was in het afgelopen kwartaal tot bijna 4 miljard euro gestegen. In het tweede kwartaal was het al 3,3 miljard. De nettowinst kwam uit op 1,1 miljard euro (751 in het tweede kwartaal).

Anders dan wat veel mensen denken, komen er geen chips uit de ASML fabriek. Chips maken haar afnemers. Die kun je daadwerkelijk zien, als je je mobiel zou durven open schroeven. In Veldhoven worden de machines geproduceerd die een belangrijk onderdeel vormen in de productieketen waar de chips uitrollen. ASML levert wereldwijd aan alle belangrijke chipmakers.

Iedereen in Veldhoven ziet dat ASML flink aan de weg timmert, ook letterlijk. Zo verschijnen er langzaam maar zeker steeds meer gebouwen. Gisteren presenteerde ASML nog een uitgebreide TV reportage om de inwoners, ‘de buren’, een kijkje te gunnen in de gebouwen en bijzondere laboratoria.