Als je van sport en de beurs houdt, zit je gebakken de komende weken. Zondag wordt bekend of Engeland dan wel Italië zich de beste voetbalnatie van Europa mag noemen. En op Wimbledon zal bij de dames Barty of Plíšková eeuwige roem verwerven. Bij de heren is Djokovic volgens de bookmakers de verwachte winnaar. Na het weekend gaat de Tour de France de beslissende week in. Vervolgens gaan we ons verheugen op de Olympische Spelen die waarschijnlijk zonder publiek gaat plaatsvinden. De climax kan Max veroorzaken door de eerste Nederlandse winnaar te worden van de Formule 1.
Op het eerste gezicht ligt de actie vooral in de sport en niet op de beurs deze zomer. Maar ondertussen worden er nergens meer records gebroken dan op de beurs.
De dag-uitslagen zijn relatief klein en na het melden van records gedurende het eerste kwartaal is daar de nieuwswaardigheid inmiddels wel een beetje af. Dat Wall Street zeven dagen op rij een nieuw all-time high neerzet, wordt nog amper als nieuws gezien. Het lijkt wel of we daar aan gewend raken. Maar dat is het lot van een record. Als de omstandigheden ideaal zijn worden ze keer op keer gebroken.
En de omstandigheden zijn op dit moment behoorlijk positief. We verlangen allemaal naar een ‘normaal’ leven en hopen op een snel financieel herstel na corona. De winsten van veel beursgenoteerde bedrijven zijn hoog en de vooruitzichten op groei zijn goed. Zo loopt de beurs rustig van record naar record. Investeringsmogelijkheden lijken eindeloos met een draaiende geldpers en een rente rond de 0%. De beurs vaart er wel bij, want geld op een spaarrekening laten staan compenseert eenmaal niet voor oplopende inflatie.
Fake nieuws met een knipoog
De link tussen geld en sport is vaak snel gelegd, al wordt die niet altijd goed uitgelegd. Een mooi staaltje fake news met een knipoog was de link tussen stervoetballer Ronaldo en de koers van Coca Cola. Dat Ronaldo 2 flesjes cola aan de kant zette tijdens een persconferentie en dat de frisdrankfabrikant toevallig die dag dividend uitkeerde aan haar aandeelhouders is toeval. Het weerhield de kranten er niet van om te melden dat deze Portugese schijnbeweging Coca Cola 4 miljard aan beurswaarde heeft gekost.
Olieprijs
Nog maar een jaar geleden zakte de vraag naar olie volledig in doordat de economie in één klap tot stilstand kwam. De olieproducerende landen kregen ruzie over wie de kraan zou dichtdraaien en de wereld werd overspoeld met olie die op dat moment niemand nodig had. Inmiddels is alles anders, wil iedereen door dezelfde deur naar binnen en is de vraag vooral wie op termijn de kraan verder open mag zetten. De dunne lijn tussen vraag en aanbod is het afgelopen jaar compleet verstoord en de prijs gaat inmiddels weer snel omhoog. Een recordprijs aan de pomp is al gemeten en dit voedt de reële inflatie. Het illustreert de disbalans in deze fase van wereldwijd economisch herstel.
Inflatie en groeiende verschillen
Ingegeven door deze disbalans krijgen mensen te maken met een inflatie die veel hoger ligt dan dat de officiële cijfers en inflatie-mandjes laten zien. Wanneer je je vermogen wilt beschermen tegen inflatie ‘moet’ je beleggen. Bedrijven zijn in staat hogere grondstofprijzen door te berekenen en zo hun winst en daarmee de waarde van het geld op niveau te houden. In een gezonde, goed draaiende economie is het zaak dat iedereen meedoet en profiteert van herstel. Dat alleen degene die geld hebben en dat op de beurs aan het werk kunnen zetten beloond worden en zo inflatie voorblijven zorgt wel voor grotere welvaartsverschillen op lange termijn.
Focus houden
Zowel bij topsport als bij beleggen is het belangrijk om focus te hebben en te houden. Belangrijk om je doelstelling (bijvoorbeeld vermogensgroei) te bepalen en de weg er naar toe (het te nemen risico en de jaren dat je de gelden kunt missen) uit te stippelen. Rustig blijven bij tegenwind (forse koersdalingen) en de bakens verzetten (inspelen op marktontwikkelingen) om verder te komen. Door zo te handelen is de kans op het behalen van het doel het grootst. En een beetje geluk daarbij is wenselijk. Want zonder geluk vaart niemand wel.
– – – – – – – – – – –
Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.
Pim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.
Bas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.