dinsdag 28 mei 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Beleggen met geleend geld; onverantwoord of niet?

Wat is beleggen met geleend geld? Hieronder wordt in het algemeen verstaan dat er geld wordt geleend dat vervolgens wordt belegd. Dat hieraan (grote) risico’s verbonden zijn zal duidelijk zijn. De aandelenleaseconstructies waarbij tegen hoge rentetarieven geld werd geleend en gerekend werd met hoge verwachte rendementen zijn velen nog niet vergeten. Mensen die dachten een kapitaaltje te hebben opgebouwd zaten in werkelijkheid met een restschuld.

De lessen die hieruit kunnen worden getrokken zijn:

  1. Ga geen constructies aan die je niet begrijpt;
  2. En als je al belegt met geleend geld, zorg dan dat er sprake is van een lage rente. Immers dit maakt de kans dat je eraan verdient aanmerkelijk groter.

Hypotheek voor de eigen woning

Het kopen van een huis en hiervoor een hypotheek afsluiten wordt niet beschouwd als beleggen met geleend geld. Het huis koop je namelijk niet als een belegging, maar is gewoon de woning waar je wilt wonen. En wanneer je een woning gaat huren kost dit ook elke maand geld. Koop je een tweede woning die je wilt gaan verhuren en sluit je hiervoor een hypotheek af, dan zal dit door velen wel worden gezien als beleggen met geleend geld. Is dit onverantwoord? Waarschijnlijk niet, want de woning zal waarde behouden en levert  huurinkomsten op. Zolang de rentelasten, de eventuele aflossing en de overige kosten zonder problemen kunnen worden betaald, is het meestal een verantwoorde belegging gebleken.

In de praktijk

Onlangs spraken we een klant die een erfenis had gekregen van € 700.000. De klant had een eigenwoningschuld van € 300.000 en een WOZ-waarde van zo’n € 500.000. Omdat de hypotheekrente slechts 1,5% bedroeg en de verwachting is dat er door geld langdurig te beleggen jaarlijks een hoger gemiddeld rendement kan worden behaald was de klant niet van plan om de hypotheekschuld af te lossen. Het beleggen in deze situatie zou niet worden gezien als beleggen met geleend geld. De vraag is of het verstandig is.

Wat is wijsheid?

De hypotheeklening aflossen en het restant beleggen. Of toch beleggen en de omvang van de hypotheeklening in stand laten.

Om deze vraag te beantwoorden is het goed om inzicht te geven in de fiscaliteit. De belastingteruggave van de huidige hypotheeklening bedraagt voor deze klant, die in de hoogste belastingschijf valt, nog maar € 698, dus nog geen 16% van de rentekosten. Dit heeft te maken met de bijtelling van het eigenwoningforfait en het steeds lagere belastingtarief waartegen de rentekosten kunnen worden afgetrokken. Eerst wordt de woningschuld afgelost met eigen geld (vanuit de verkregen erfenis). Vervolgens wordt een nieuwe hypothecaire lening afgesloten van dezelfde omvang en rentetarief. Hiermee wordt ten slotte belegd. De fiscale situatie is nu totaal veranderd. De nieuwe lening komt namelijk in box 3 en niet meer in box 1. Dit betekent dat niet meer de rente aftrekbaar is, maar wel de schuld (minus € 6.400 wanneer er een fiscale partner is) in mindering kan worden gebracht op het vermogen. Er kan hier € 293.600 in mindering kan worden gebracht op het vermogen en daarover wordt hier vervolgens geen 31% belasting betaald over een forfaitair rendement van 4,5%.

Concreet een jaarlijkse besparing van € 4.096 aan vermogensrendementsheffing. Toch bijna € 3.400 meer per jaar dan de eerdere teruggave van de hypotheekrente van de eigen woning.

Advies

De erfenis heeft de financiële situatie bij deze klant sterk veranderd. Het advies was om in ieder geval eerst de lening op de eigen woning af te lossen. Als het al wenselijk is om opnieuw geld te lenen, dan het liefst zo fiscaal gunstig mogelijk. Dat dit dan opeens wordt gezien als een belegging met geleend geld maakt het niet risicovoller dan een schuld van dezelfde omvang in box 1.

Let er wel op dat iedere situatie anders is en er rekening wordt gehouden met de kosten die moeten worden gemaakt voor bijvoorbeeld de nieuwe hypotheek. Raadpleeg daarom eerst een financieel adviseur.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

 

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.