woensdag 17 april 2024
Christophe van der Maat, Ad van den Oever en Marcel Delhez.
Christophe van der Maat, Ad van den Oever en Marcel Delhez.

Opening viaduct over A67

Veldhoven – Met de realisatie van het viaduct over de A67 en de toe- en afritten wordt de bereikbaarheid van bedrijven op de Run verbeterd. Het verkeer kan er vanaf vrijdag 2 juli na de avondspits gebruik van maken.

De bestuurlijke opening van het viaduct en de toe- en afritten nabij verzorgingsplaats Oeienbosch vond woensdagmorgen plaats. Naast burgemeester Marcel Delhez en enkele ambtenaren was ook wethouder Ad van den Oever, met onder meer verkeer en bereikbaarheid in zijn portefeuille, daarbij aanwezig. Verder een grote delegatie van de aannemerscombinatie Van Gelder Mobilis die eind 2019 van de gemeente de opdracht kreeg om de Kempenbaan West te verbreden en de nieuwe aansluiting op de A67 te realiseren. Namens de provincie was gedeputeerde Christophe van der Maat naar Veldhoven afgereisd.

In zijn welkomstwoord zei wethouder Van den Oever heel erg blij te zijn om deze mijlpaal te vieren. ‘Na veel vertragingen door onder meer de ADC-toets hebben geloof, doorzettingsvermogen en lef om een aantal dingen door te zetten, geleid tot het moment dat we hier bij elkaar staan.’ Hij spreekt zijn dank uit aan onder meer het projectteam en het team van de aannemerscombinatie die elkaar tijdens de coronacrisis toch bleven vinden om samen de goede dingen doen.
Met alle plezier klom hij dan ook in een grijpkraan om daarmee een doek van een houten grenspaal te verwijderen. Op de grenspaal kwamen vervolgens de logo’s tevoorschijn van de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat die als wegbeheerders het viaduct en de weg in beheer gaan nemen.

Het viaduct krijgt afritnummer 31 en de naam Zilverackers. Het markeert vanaf de A67 richting Eindhoven de entree van Veldhoven Zuid. Het kunstwerk rust op in totaal 69 liggers. De betonnen brug is aan de zijkanten voorzien van een kenmerkende houten bekleding. Die geeft het viaduct een landschappelijk karakter. Over een aantal weken wordt nog groene LED-verlichting aangebracht die het viaduct ’s nachts een visuele poortfunctie geven.

Van den Oever sprak de verwachting uit dat hij er over een dikke 3 maanden weer zal staan. Dan wordt namelijk 2 maanden eerder dan gepland de nieuwe N69 aangesloten op de A67. De N69 loopt vanaf de Luikerweg in Valkenswaard richting de A67. Het doel daarvan is om de verkeersoverlast in Valkenswaard en Waalre te verminderen. De gemeente Veldhoven verbindt binnen het project Kempenbaan West de N69 met de A67 middels een ongelijkvloerse kruising.