woensdag 24 april 2024
Onthulling van de bank en zuil
Onthulling van de bank en zuil

Blijvende ontmoetingsplek Veldhoven100

Veldhoven – Zaterdag 1 mei is de dag dat de gemeente Veldhoven precies 100 jaar bestaat. Bij de rotonde Heerbaan-Heemweg-Smelen vond om 10.30 uur een officieel moment plaats met de onthulling van een 100-jarigen-bank en -zuil. Na de onthulling van een straatnaambord werd ook de naam van het plantsoen binnen de rotonde bekend: 100-jarigen plantsoen.

Vanwege corona is er weinig ruchtbaarheid gegeven aan de onthulling. Een beperkt aantal genodigden is aanwezig als burgemeester Marcel Delhez iedereen welkom heet. Wethouder Hans van de Looij memoreert nog even de 4 dorpen die een eeuw geleden door samenvoeging tot de gemeente Veldhoven hebben geleid. De totstandkoming van de naam ging niet zonder slag of stoot. Het werd uiteindelijk Veldhoven omdat die van de 4 indertijd de meeste inwoners telde. ‘Van 4 boerendorpen is Veldhoven uitgegroeid tot een hightech gemeente. Geen dorp meer, maar een middelgrote stad die dankzij een rijk verenigingsleven een dorps karakter heeft gehouden. Veldhoven is een stad van dorpen, zoals de burgemeester placht te zeggen’, vertelt Hans van de Looij.

Jubileumprogramma
Vaak krijgt de wethouder de vraag wie in de afgelopen 100 jaar de belangrijkste Veldhovenaar is geweest. ‘Dat is wat mij betreft de groep Veldhovenaren die 20 jaar geleden pleitte voor behoud van een zelfstandige gemeente Veldhoven’, legt Van de Looij uit. 100 jaar worden is reden voor een groot feest. ‘We hebben de afgelopen jaren gewerkt aan een prachtig jubileumprogramma. Door corona hebben we enkele grote publieksevenementen naar later in het jaar moeten verplaatsen. Veldhoven 100 jaar moet een feest worden dat iedereen gegund is.’

Onthulling straatnaambord (1)Na enkele speeches is het tijd om het naambordje van het plantsoen te onthullen. Onder tromgeroffel van een gildebroeder en vergezeld van 3 vendelzwaaiers gaat het in een kleine optocht naar het straatnaambord. De onthulling gebeurt door de voorzitter van het Comité Veldhoven 100, Peter Smetsers en wethouder Van de Looij. Dat de naam ‘100-jarigen plantsoen’ is, zal weinig verbazing wekken.

Zitmeubel
In 2020 heeft de gemeente de persoonlijke bankjes voor 100-jarigen afgeschaft. In plaats daarvan is er in het plantsoen een grote bank geplaatst. Het forse zitmeubel staat er ter ere van alle 100-jarigen vanaf het jaar 2020. De namen daarvan komen, als de jarige dat wil, op een zuil die naast de bank staat. 4 Veldhovenaren die vorig jaar de leeftijd van 100 jaar bereikten, staan er al op. Dat blijkt als de burgemeester het doek van de zuil laat zakken. De eerste eeuweling van 2020 was Arie Walraven. Dochter Ida behoorde daarom tot de genodigden bij de onthulling. ‘Op 20 januari 2020 hebben we in etappes zijn 100e verjaardag gevierd. Op 14 mei is hij overleden.’ Ze vind het leuk dat er een alternatief voor de bankjes is. ‘Dit is echt bijzonder. Ik vind het ook fijn dat ik hier vandaag bij aanwezig mag zijn.’ Van de 4 personen die op de zuil staan, zijn er nog 2 in leven. Voor de uitgenodigde familieleden van het viertal is er een fraaie bos bloemen. Na de onthulling wordt er geproost op 100 jaar gemeente Veldhoven en krijgen de aanwezigen een speldje met daarop het jubileumlogo.

Voetlicht
Namens het Eindhovense FRITS Magazine is hoofdredacteur Hans Matheeuwsen naar Veldhoven gekomen. De 2e editie van dit jaar is geheel gewijd aan Veldhoven. ‘De kleine broer van Eindhoven is gezichtsbepalend voor de Brainport Regio. Vaak bescheiden, daarom geven we Veldhoven een keer het voetlicht dat het verdient’, aldus de hoofdredacteur. Burgemeester Delhez is voor FRITS het figuurlijke hemd van het lijf gevraagd. ‘Dit is geen opmaat voor een samenvoeging met Eindhoven. Onder mijn bewind zal dat zeker niet gebeuren’, besluit de burgemeester. Ook wethouder Van de Looij kan zich daarin vinden. ‘We hebben op deze plek nog niet zo lang geleden een Hollandse linde geplant ter ere van 100 jaar gemeente Veldhoven. We hopen dat over 100 jaar onder deze boom 200 jaar Veldhoven wordt herdacht.’